Egyre kevesebb a lengyel állástalan

Lengyelországban mérsékelten tovább csökkent a munkanélküliség májusban, a ráta 12,2 százalék volt az áprilisi 12,6 százalék után a lengyel statisztikai hivatal szerdán közölt adata szerint.

MNO
2011. 06. 22. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A májusban bekövetkezett csökkenés oka a mezőgazdaságban és az építőiparban jelentkező szezonális munkaerő-kereslet volt, illetve az, hogy Németország megnyitotta munkaerőpiacát a lengyel munkavállalók előtt május 1-jével. Márciusban 13,1 százalék, februárban 13,2 százalék, januárban 13,0 százalék volt a munkanélküliség Lengyelországban.

A lengyel munkaügyi minisztérium a munkanélküliség további csökkenésére számít a következő hónapokban. Azzal számol, hogy a ráta októberben éri el az idei mélypontot, 11 százalékot, az év végén pedig 11,5 százalék lesz. Az idei lengyel költségvetésben kisebb, 10,9 százalékos év végi munkanélküliség szerepel.

Lengyelországban a munkanélküliség 2003-ban tetőzött 20,7 százalékon. Lengyelország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államok közül a legnagyobb, és az egyetlen az egész unióban, amely elkerülte a recessziót. A bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékkal nőtt 2009-ben, tavaly pedig 3,8 százalékkal. Az idén a 4 százalékot is meghaladhatja a növekedés mértéke a lengyel központi bank számításai szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.