Egyre többen buknak le a világbajnokság előtt

Jószerével egymást érték az elmúlt napokban a nyilvánosságra hozott pozitív doppingesetek a különböző vizes sportokban, alig több mint három héttel az úszók, vízilabdázók, műugrók, műúszók és hosszútávúszók sanghaji világbajnoksága előtt.

MNO
2011. 06. 23. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb lebukó az 50 méteres pillangóúszás rövidpályás világbajnoka, a venezuelai Alberts Subirats, akit egy évre tiltott el a nemzetközi szövetség (FINA). A dél-amerikai sportoló nem doppingszerrel bukott meg, viszont az elmúlt 18 hónapban háromszor is elmulasztotta, hogy az előre megadott helyen és időpontban mintát szolgáltasson. A venezuelai szövetségnek és a sportolónak három hete van a fellebbezésre, de ha a fegyelmi ítéletet a FINA helybenhagyja, akkor – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szankciószigorítása nyomán – Subirats nem indulhat jövőre a londoni olimpián.

Egy brazil úszónő, Fabiola Molina megúszta kevesebbel: őt két hónapra „meszelte el” a FINA, miután egy kevésbé súlyos megítélés alá eső serkentőszer használatán kapták. Ennélfogva neki „csak” a sanghaji vb esik ki, az ötkarikás játékokon azonban indulhat, mivel doppingbüntetése fél évnél rövidebb időszakra szól. A 36 éves Molina – aki egy ezüstöt és négy bronzot szerzett eddig a Pán-amerikai Játékokon, amellett az 50 és a 100 méteres hátúszás dél-amerikai csúcstartója – áprilisban produkált pozitív tesztet.

A marihuánafogyasztás miatt bűnhődő amerikai válogatott műugró, Harrison Jones egy évig nem versenyezhet, ő egy februári viadalon bukott le.

Rosszabbul járt az ausztrál férfi vízilabda-válogatott 27 éves kapusa, James Stanton: ő két évre kénytelen felhagyni a pólóval, miután az anabolikus szteroidokhoz tartozó klenbuterol használatán vesztett rajta tavaly szeptemberben, egy versenyen kívüli ellenőrzésen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.