Egyre többen kerekeznek, mégis kevesebb a baleset

Bár egyre többen pattannak kétkerekűre, szerencsére nem nőtt, hanem egyes német városokban csökkent is a kerékpáros-balesetek száma – számuk azonban még így is magas.

MNO
2011. 06. 18. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban a városi közlekedésben részt vevők mintegy tizennégy százalékát teszik ki a kerékpárosok. És bár az általuk elszenvedett balesetek száma az utóbbi öt évben lényegesen – 2,5 százalékkal – csökkent, a közlekedők egyéb csoportjaihoz képest továbbra is magas a bicikliseket érintő balesetek száma. Az adatok a Németországi Közlekedési Klubnak (VCD) a kerékpárosok biztonságára vonatkozó ellenőrzéséből derült ki.

A statisztika alapján naponta az utakon balesetet szenvedő ezer ember közül 192 kerékpáros. Összesen 43, több mint százezer lakossal rendelkező várost vettek kórcső alá. Kerékpárosok biztonsága szempontjából „zöld” kategóriába sorolták Oldenburgot, Erfurtot és Hamburgot.

Kilenc város esetében azonban a VCD szerint sürgős intézkedésekre van szükség: ilyen München, Augsburg, Erlangen, Kassel és Osnabrück. Derűlátásra ad okot, hogy az ellenőrzött 43 város közül 14-ben nem történt halálos kimenetelű kerékpáros-baleset – hangsúlyozta Kerstin Haarmann, a VCD ügyvezetője.

A klub referense, Anja Hänel szerint a balesetek okozói részben maguk a biciklisek, akik nem megfelelően használják a kerékpárutakat, ami megötszörözi a baleset lehetőségét. A második legnagyobb kockázati tényező az alkohol. A szakértők szerint a balesetek csökkentésében fontos tényező lehet a belvárosokban a „zöld hullámok” kialakítása, a szélesebb kerékpárutak vagy várakozási zónák kiépítése a kereszteződésekben. „Ma sincs sok kerékpáros tisztában azzal, hogy nem köteles a szűk, rossz kerékpárutakat használni. Vannak esetek, amikor az úttest biztonságosabb számukra” – emelték ki a szakértők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.