Éhségsztrájkolnak a szülők az iskolánál

Éhségsztrájkba kezdtek a szülők szombaton Kaposvárott, ezzel tiltakozva a Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium két másik oktatási intézménybe való integrálása, megfogalmazásuk szerint „megszüntetése” ellen – késő délelőtt már harmincan csatlakoztak az akcióhoz.

MNO
2011. 06. 18. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban sajtótájékoztatón bejelentett demonstrációra az iskolán kívül, de ahhoz közeli területen reggel nyolc órától gyülekeztek a szülők. Előbb tucatnyian, később már harmincan, köztük pedagógusok is csatlakoztak a szülői szervezet által elindított, „Harc a Toldiért” mozgalom felhívásához. Az éhségsztrájk egyik résztvevője, Klimóné Csongovai Hilda, a szülők képviselője az MTI-nek elmondta: noha a városvezetés tagadja, hogy megszüntetik, bezárják a Toldi iskolát, és átszervezésről beszélnek, de ez csak „játék a szavakkal”.

A szülők képviselője szerint sem az iskola gazdálkodása, sem létszámgondok nem indokolják az iskola megszüntetését, ennek ellenére Kaposvár önkormányzata „odaajándékozta” a toldis diákokat két másik oktatási intézménynek. Az éhségsztrájkkal kapcsolatosan Klimóné Csongovai Hilda elmondta: most három napra szól az engedélyük a rendőrségtől, de ez nem jelenti azt, hogy utána nem folytatják a tiltakozást. Az éhségsztrájkoz 24 év alattiak nem csatlakozhatnak – hangsúlyozta. „Elszántak vagyunk, a cél az, hogy az önkormányzat semmisítse meg az iskola megszüntetéséről szóló döntést” – fogalmazott a szülők képviselője.

„Aki bezárásról beszél, hazudik”

Az önkormányzat oktatási igazgatója szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében – ahogy tette ezt korábban többször is – cáfolta, hogy bezárnák a Toldi iskolát. „Aki bezárásról beszél, hazudik” – szögezte le Stickel Péter. „Mára világossá vált minden kaposvári számára, hogy ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól„ – írta az oktatási igazgató, aki úgy vélekedett, a cél nem más, mint „káoszt teremteni” Kaposváron. „Szeretném ismét világossá tenni, aki bármely iskola bezárásáról beszél, az valótlant állít, az hazudik” – fogalmazott Stickel Péter.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, április végén a tiltakozások ellenére úgy döntött Kaposvár közgyűlése, hogy megszünteti a helyi Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, az oktatást két másik intézménybe integrálva. A Toldi iskola átszervezése ellen a szülők és diákok korábban fórumokon és többórás kulturális demonstrációval tiltakoztak. Szita Károly, a város fideszes polgármestere akkor leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, s nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Erre az iskola átszervezéséről döntő közgyűlés határozatban vállalt garanciát.

Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert az sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás jár négy megyéből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.