El kellett kerülni a „hallgatási paktumot”

A náci múlt feldolgozása mintául szolgált a kommunista múlt feldolgozásához Németországban – hangsúlyozta az MTI-nek csütörtökön adott interjújában az egykori keletnémet kommunista pártdiktatúra feldolgozásával foglalkozó berlini alapítvány igazgatója.

MNO
2011. 06. 23. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna Kaminsky elmondta, hogy az alapítványt a német parlament 1998-ban bízta meg a volt NDK kommunista pártja, az NSZEP által alkalmazott diktatúra feldolgozásával. Ehhez a munkához a náci múlt feldolgozása mintát jelentett, mégpedig abból a szempontból, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetni.

Ennek kapcsán kiemelte: el kellett kerülni az úgynevezett hallgatási paktumot, ami a náci rezsim bukása utáni (Nyugat-)Németországot sokáig jellemezte, azaz hosszú időn keresztül nem foglalkoztak az elkövetett bűncselekmények, a felelősség, valamint az áldozatok témájával. Mindez meglehetős késéssel, mintegy húsz évvel a fasiszta diktatúra után kezdődött csak meg – mondta az igazgató.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.