Elértük a célokat – az EB is dicsérte a magyar munkát

Elérte azokat a céljait az Európai Unió e hónap végén leköszönő magyar elnöksége, amelyeket az uniós gazdasági kormányzás kiépítése, a pénzügyi szabályozási keret erősítése, valamint az úgynevezett európai szemeszter elindítása területén tűzött maga elé – értékelt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791972" target="_blank"><strong>• 735 millió euró érkezik – több uniós forráshoz juthat hazánk</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791977" target="_blank"><strong>• Kulcsfontosságú területen sikerült kompromisszumot elérni</strong></a>

MNO
2011. 06. 20. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: az Európai Parlamentben még hátravan annak a hat jogszabályból álló javaslatcsomagnak a jóváhagyása, amely az újabb gazdasági válságok megelőzését vagy enyhítését szolgálja. Ez is közelebb került ugyanakkor azzal, hogy a miniszteri tanács most jóváhagyta a magyar elnökség kompromisszumos javaslatait, amelyek egymáshoz közelítik az uniós intézmények álláspontját.

A parlament kedvező esetben már most csütörtökön elfogadhatja a kompromisszumot. A luxembourgi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság képviselői – Olli Rehn pénzügyi és Michel Barnier belső piaci biztos – méltatták a magyar elnökség munkáját, és a két intézmény közötti együttműködést.

A hétfői tanácskozás fontos eredményei között említette Matolcsy György azt is, hogy a pénzügyminiszterek jóváhagyták az Európai Bizottság tagországoknak szóló ajánlásait, és ennek köszönhetően az állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki találkozóján – a terveknek megfelelően – lezárulhat az európai szemeszter néven bevezetett új koordinációs mechanizmus tervezési része. Ezzel a gyakorlattal „eddig ismeretlen vizekre hajózott az unió” – emlékeztetett a miniszter.

Rehn szintén méltatta, hogy a miniszterek jóváhagyták a bizottság ajánlásait, amelyeket reményei szerint végre is hajtanak, illetve beépítenek a jövő évi nemzeti költségvetési tervezetekbe. Egy kérdésre válaszolva elismerte ugyanakkor, hogy az ajánlásokon több helyütt változtattak az eddigi jóváhagyási folyamat során. Az MTI úgy értesült, hogy más tagállamok mellett a Magyarországnak szánt ajánlások tartalma is több részletében változott.

Az eredményeket ismertetve Matolcsy György megerősítette, hogy a tanács a pénzügyi szabályozás javításában is „tartós haladást” ért el. A magyar elnökség közleményben jelentette be, hogy a tanács közös álláspontra jutott a betétbiztosítási rendszerek uniós szabályozásának egyszerűsítését és harmonizációját célzó irányelvtervezetről. Ez egyebek között harmonizálja a finanszírozási szabályokat, például az összes tagállamot érintő előfinanszírozási rendszert és az európai uniós közös minimális célértékét.

Előrelépésről számolt be az elnökség az egységes európai fizetési övezet (SEPA) szabályozását illetően, valamint a pénzügyi konglomerátumok felügyeletét szabályozó irányelv módosításával kapcsolatban is. Mindezen eredményekkel az unió a megfelelő jelzést tudja küldeni a piacoknak – hangoztatta Matolcsy György. Az üzenet lényege az, hogy sikerült erősíteni az uniót, megvédeni az euróövezetet, és igazolni azt a régebbi jelszót, hogy együtt, egységesen erősebbek a tagországok.

A luxembourgi sajtótájékoztatón Matolcsy György is köszönetet mondott az uniós intézményeknek az együttműködésért. A nemzetgazdasági miniszter kedden az Európai Parlament szakbizottsága előtt is értékeli a magyar elnökség tevékenységét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.