Éleződik az ellentét a parlament és az elnök között

Az iráni parlament kedden kezdeményezte Ali Akbar Szálehi külügyminiszter hivatalából való felmentését, amiért a tárcavezető Mahmúd Ahmedinezsád államfőhöz közelálló személyt nevezett ki helyettesének.

MNO
2011. 06. 21. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépés újabb jele a parlament és az elnök között folyó hatalmi vetélkedésnek. Az iráni parlament 33 konzervatív képviselője indítványozta levélben Szálehi külügyminiszter elmozdítását. Arra hivatkoztak, hogy a tárca pénzügyi és adminisztratív ügyeiért felelős új miniszterhelyettes kinevezésekor a külügyminiszter nem vette számításba az új tisztségviselő „vitatott múltját”. A parlamenti képviselők azt is írták, hogy Mohammed Sarif Málikzadeh kinevezése „sérti Irán külföldi érdekeit”, de a tudósításokból nem derül ki, mivel támasztották alá ezeket az állításokat. Málikzadeh az iráni elnök kabinetfőnökének és fő tanácsadójának munkatársa.

Megfigyelők szerint Iránban egyre feszültebb a viszony az elnök és az őt korábban egyöntetűen támogató, a parlamenti többség támogatását bíró konzervatív vallási vezető réteg között. Az iráni parlament három hete határozatot fogadott el arról, hogy bíróság elé idézi Ahmedinezsádot, miután az elnök nem sokkal korábban magához vonta az olajipari miniszter hatásköreit. Az elnök végül engedett a nyomásnak; lemondott az olajipari minisztérium vezetéséről, és egyik szövetségesét nevezte ki a tárca élére.

Előzőleg bírálta az államfőt Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, valamint a közép-keleti ország jogrendjére ügyelő, konzervatív hitszónokokból és jogtudósokból álló befolyásos testület, az Őrök Tanácsa is. A hatalmi harc kiéleződése azzal függ össze, hogy Iránban jövő márciusban tartják a parlamenti választásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.