Elfogták a drogbárót

A mexikói rendőrség elfogta az egyik legveszélyesebb drogkartell, a La Familia vezérét, José de Jésus „El Chango” Mendezt.

MNO
2011. 06. 22. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány biztonsági szolgálatának szóvivője kedden jelentette be a sajtó képviselői előtt, hogy a drogbáró az ország középső részén lévő Aguascalientesben került rendőrkézre. Letartóztatásával gyakorlatilag lefejezték a kartell vezérkarát – mondta a szóvivő.

A biztonsági erők már decemberben is megrendítő csapást mértek a La Familiára azzal, hogy egy lövöldözésben egy másik vezetőjét, Nazario Morenót ölték meg.

Felipe Calderón mexikói elnök, aki ádáz harcot vív a kábítószerbandák ellen, Twitterén úgy vélte: a hatóságok hatalmas csapást mértek a szervezett bűnözésre, és gratulált a rendőröknek az egyik leginkább körözött bűnöző elfogásáért.

A La Familia a hét legnagyobb mexikói drogkartell egyike. Fellegvára Michoacan szövetségi államban van, ahol a Zetas bűnszövetkezettel folytat harcot az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítmányok fölötti ellenőrzés megszerzéséért.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a La Familia a szintetikus drogok legnagyobb mexikói előállítója, korszerű technikai eszközöket alkalmaz, módszerei rendkívül brutálisak. Az Egyesült Államokban eddig több mint 300 tagját tartóztatták le.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.