Elfogták a sorozatrablót, jöhet a három csapás

Elfogta a rendőrség a pesterzsébeti sorozatrablót; a férfi – egy héttel börtönbüntetéséből szabadulva – május közepén kirabolt egy zálogházat, majd egy héten belül ugyanazt a patikát kétszer is – közölte Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának alezredese szerdán.

MNO
2011. 06. 08. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyerges Béla elmondta: a 30 éves férfi mindhárom bűncselekményt beismerte, tettéért a tavaly hatályba lépett, úgynevezett három csapás törvény miatt 20 év szabadságvesztésre számíthat – mondta az alezredes a sajtótájékoztatón.

A rablót patikusok segítségével sikerült elfogni. A gyógyszertári dolgozók a menekülő rabló után eredtek, az üldözésbe járókelők is bekapcsolódtak, volt, aki autóval követte a rablót. A hattagúra duzzadt csoport folyamatos kapcsolatban volt a kerületi rendőrökkel, akik így tudták, hogy a férfi átöltözött, és már nem egy fehér színű kapucnis felsőt viselő elkövetőt kell keresniük, hanem egy fekete pólóban lévőt. A rablót végül néhány utcával arrébb elfogták, megtalálták nála a zsákmányolt pénzt és a bűncselekményhez használt játékfegyvert is – ismertette az elfogás körülményeit Nyerges Béla.

Az alezredes ismertetése szerint a vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban elítélt, szabadságvesztéséből szabadult férfi azt mondta: munkahelye, jövedelme nem volt, a rablások során szerzett pénzt ugyanakkor kocsmákban elitta és eljátszotta. Nyerges Béla arra is felhívta a figyelmet, a férfi nem tudta, hogy 20 év szabadságvesztésre számíthat, úgy vélte, hogy 2-3 év szabadságvesztést szabnak ki rá.

Az alezredes felidézte: az úgynevezett három csapás törvénye miatt az ilyen esetekben a büntetési tétel felső határának kétszeresét kell kiszabnia a bíróságnak. Példaként említette, hogy az idén eddig elfogott öt sorozatrabló közül az a gyanúsított, akit kilenc bank kirablásával gyanúsítanak, 30 évre számíthat, mert esetében a sorozatbeliség mellett az is számít, hogy a bűncselekményeket jelentős értékre követte el. Beszámolt arról is, hogy az idén az év első hónapjában mintegy 30 százalékkal csökkent a rablások száma a fővárosban az előző év hasonló időszakához képest; az idén már 37 elkövetőt elfogtak, 82 rablást bizonyítottak rájuk.

A mostani eset kapcsán Nyerges Béla megerősítette: azt tanácsolják a rablások áldozatainak, hogy ne tanúsítsanak ellenállást fegyveres rablás esetén, de számos más módon segíthetik a rendőrség munkáját. Szerinte a pesterzsébeti rabló elfogását is az segítette elő, hogy korábban azt tanácsolták a patikusoknak: ne legyenek félénkek, a tettes távozása után menjenek ki az utcára és kérjenek segítséget. A járókelők is helyesen jártak el, amikor nem próbálták meg feltartóztatni a rablót, hanem pusztán követték őt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.