Elfogták az éneklő bérgyilkost

A portugál lapokban a vasárnapi előre hozott általános választások esélyeit latolgatták. A kolumbiai portálokon Carlos Humberto Valencia, a látszólag ártalmatlan külsejű, alacsony és édeskés hangú énekes ügye a szenzáció, mert kiderült róla, hogy bérgyilkos, és sokáig titkolt másik életében több tucat embert ölt meg hidegvérrel.

2011. 06. 02. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália – dn.pt, expresso.clix.pt

Az Eurosondagem közvélemény-kutató iroda a Renascenca rádió és a SIC legnépszerűbb kereskedelmi tévécsatorna megrendelésére két hete naponta végez felméréseket, és a csütörtöki (reprezentatív) felmérés ezen a héten megerősítette a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) előnyét, a szocialisták (PS) népszerűsége csökkent. A csütörtökön közölt eredmény szerint 35,4 százalékos a PSD a csak 31,3 százalékos szocialisták (PS) előtt. A kereszténydemokrata néppártnak számító Demokratikus és Szociális Centrum–Néppárt (CDS/PP) a mérleg nyelve lehet (13,4), és nagyon valószínűnek látszik, hogy koalícióra lép a PSD-vel.

A Diário de Notícias a Lisszaboni Katolikus Egyetem felmérésének alapján – 36-31 a PSD javára a PS előtt, a CDS/PP 11 százalékával – úgy véli, hogy ha marad ez az arány vasárnapig, akkor a két párt együtt 115-130 mandátumot, vagyis abszolút többséget szerezhet az egykamarás, 230 fős parlamentben. A rosszabbik esetben ugyanannyi – 115-115 – képviselőhöz jut mindkét tábor.

Brüsszelben március vége, az azóta már csak ügyvezető szocialista José Sócrates miniszterelnök kikényszerített lemondása óta azt hangsúlyozzák, hogy mindegy, milyen összetételű (nagy)koalíciós kormány alakul, de tartós legyen.

Kolumbia – semana.com, eltiempo.com, rcn.com, Spanyolország – elmundo.es

Néhány napja szomorúak a 25 éves, ígéretes pályafutását derékba törő kolumbiai Carlos Valencia énekes rajongói, mivel kiderült róla, hogy amilyen jól énekel, ugyanolyan jól és hidegvérűen bánik a fegyverrel. Az énekes és dalszerző Valencia a szenvelgő „despecho” műfaj sztárja, amely a beteljesületlen és viszonzatlan érzelmeket, vívódásokat lovagolja meg. Kettős élete buktatta le az énekes-bérgyilkost, mert bár sűrűn cserélgette egyik életéhez használt mobiltelefonszámát, végig megtartotta a koncertezéshez használt számot. Amikor a rendőrség rájött, hogy ő lehet több gyilkosság tettese, lehallgatta ezt a vonalat, és várt Valencia hibáira.

Valencia egyszer gránáttal robbantotta föl egyik áldozatát, de az illető túlélte, és bár az apró termetű gyilkos felajánlotta, hogy „befejezi a munkát”, addigra nagyon megerősítették a kórházban fekvő áldozat védelmét. Valencia 2005-ben „dezertált” a FARC-gerilláktól – ekkor a kormány támogatta a félkatonai szervezetek és a gerillák teljes leszerelését –, de nem azért, hogy békés életet éljen, hanem azért, hogy kihasználja jó hangját, és jól éljen belőle. Jól jellemzi veszélyességét, hogy amikor elfogták, 25 kommandós elitrendőr kellett az akcióhoz. Legalább negyven év börtön vár rá, mostantól csak a börtönben énekelhet és szerezhet új dalokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.