Elhunyt a legidősebb magyar olimpikon

Százhárom éves korában vasárnap elhunyt a legidősebb magyar olimpikon, Kende Rezső – tudatta a Magyar Olimpiai Bizottság hétfőn az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 20. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kende Rezső 1908. december 31-én született Rákospalotán. Gimnáziumi diákként ismerkedett meg a tornasporttal, s érettségi után Újpesten folytatta a versenyzést. 1927-ben meghívták a válogatott keretbe, ahol kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Amszterdamban, az 1928-as nyári játékokon csapatban a tizedik lett, egyéniben pedig legjobb eredményét korláton érte el – a 33. helyig jutott.

Az 1930-as luxemburgi világbajnokságon csapatban 4., egyéniben a 27. helyen végzett. A vb után a növekvő munkahelyi elfoglaltságai, a sorkatonai szolgálata és a jogi egyetemi tanulmányai miatt befejezte élsportolói pályafutását, de kisebb versenyeken továbbra is indult, később a Postás SE tornaszakosztályának elnöki tisztét látta el. 1940-től 2000-ig versenybíróként is tevékenykedett.

Három évvel ezelőtt, századik születésnapján Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnökétől vehette át a 2008-as pekingi csapat címeres melegítőjét. Amikor Schmitt Pál a következő, londoni olimpiáról kérdezte, azzal válaszolt, hogy az bizony messze van, de az angol fővárosban élő egyik fia bizonyára kimegy majd a versenyekre, és szurkol a magyar olimpikonoknak. A legidősebb magyar olimpikon büszke volt arra, hogy néhány évvel ezelőtt tagja lett a halhatatlanok klubjának, vagyis a Legjobb Magyar Sportolók Egyesületének.

A beiktatás alkalmával két ötkarikás aranyérmes tornász, Keleti Ágnes és Magyar Zoltán is köszöntötte. Utolsó éveiben a Máriaremetei úton, az idősek otthonában élt, ott látogatta rendszeresen négy gyermeke, tizenkét unokája és négy dédunokája.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.