Elhúzódó nukleáris válság: radioaktív víz szivárgott a talajba

Több tonna radioaktív víz szivárgott a talajba a sérült fukusimai atomerőműből – közölte kedden a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/793467"><strong>• Sugárzást mértek az erőmű környékén lakók vizeletében</strong></a>

MNO
2011. 06. 28. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tokiótól 240 kilométerre található part menti városban mintegy 15 tonna, alacsony szinten sugárzó víz szivárgott a talajba egy sérült tartályból. Az atomerőmű működtetője (Tepco) elmondta, hogy a szivárgás okát még vizsgálják, de a helyi idő szerint kedd dél körül felfedezett sérülést megszüntették.

A tartályokban hatalmas mennyiségű szennyezett víz gyűlt fel, miután lehűtötték a március 11-i földrengés és szökőár következtében megrongálódott reaktorokat. A Tepco a radioaktív folyadék sugármentesítésével próbálkozik – több-kevesebb sikerrel.

Eközben Fukusimában mintegy 34 ezer, 4 és 15 év közötti gyereknek osztanak ki sugárzásmérőket szeptemberben. Az elhúzódó nukleáris válság hosszú távú egészségügyi kockázatokkal fenyeget, így szükség van a legkisebbek védelmére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.