Elindult a Csíksomlyó Expressz + Videó

Egyházi áldással ezerötszáz zarándok kelt útra vonattal pénteken Magyarországról a pünkösdi csíksomlyói búcsúra; a Sopronból indult Csíksomlyó Expressz, illetve a Székely Gyors utasait a budapesti Keleti pályaudvaron Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Tőkés László korábbi református püspök, az Európai Unió alelnöke áldotta meg – közölte az utazást szervező iroda.

MNO
2011. 06. 10. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!


A zarándoklat, amelyet a Kárpáteurópa Utazási Iroda és az Indóház Vasúti Magazin szervezett, pünkösdhétfőig tart. A Székely Gyors Felcsíkra, a Csíksomlyó Expressz Alcsíkra érkezik. Idén először jelmondata is van a programnak: az „Egyek vagyunk” mottót zászlókra és transzparensekre is felírták.

Az egyik mozdonyra a magyar címeren kívül Liszt Ferenc arcmását is elhelyezték, felhívva a figyelmet a zeneszerző születésének 200. évfordulójára. A vonatokon annak a tájnak a népzenéjét játssza egy-egy zenekar, ahol éppen áthaladnak a szerelvények.

A pünkösd előtti szombaton tartandó csíksomlyói szentmise és az azt követő körmenet arra emlékezik, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem a székelyeket protestáns hitre akarta téríteni, de ez ellen a székelyek sikeresen összefogtak. A Kis- és a Nagy-Somlyó hegyek közötti nyeregben tartják meg a szentmisét, amelyen tavaly mintegy félmillióan vettek részt.

Pünkösdvasárnap Gyimesbükkön előreláthatóan mintegy 50 ezer zarándok tekinti meg a történelmi Magyarország határvonalát, ahol az egykori legkeletibb magyar vasútállomás található, majd részt vesznek a kontumáci kápolnánál tartandó szentmisén. Ezen a napon népzenei koncertet is terveznek.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is szervez zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra. A fiatal kereszténydemokraták felkeresik Körösfő és Bánffyhunyad református templomait, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot, illetve megtekintik a madéfalvi veszedelem emlékművét. Programjukban szerepel fakultatív misehallgatás is a csángó magyarok körében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.