Elindult a gazdasági növekedés, de két fő kérdés megmaradt

Az OTP Bank elemzési osztályának vezetője szerint Magyarország túl van a nehezén, újra elindult a gazdaság növekedése; a két fő kérdés az, hogy a kormány a tervezett strukturális átalakításokat végre tudja-e hajtani, valamint az, hogy a belső kereslet az országban mikor kezd el növekedni.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789321" target="_blank">• Jobban teljesített az államháztartás, mint egy éve</a></strong> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789214" target="_blank"><strong>• Jelentősen megugrott a termelés tavalyhoz képest </strong><br /></a><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789239" target="_blank">• Helyzetbe hozhatja a vállalkozókat a százmilliárdos program</a></strong> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789274" target="_blank">• Újabb megerősítés: nem változott hazánk besorolása</a></strong> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789328" target="_blank">• Negatívból stabilra: javítottak a magyar bankok kilátásain</a></strong>

MNO
2011. 06. 07. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tardos Gergely az OTP keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a növekedést alapvetően a külső kereslet hajtja, az húzza az ipari termelést, és stabilizálja a munkaerőpiacot, a belső kereslet továbbra is rendkívül gyenge. Az így kialakult helyzet ugyanakkor az elemző szerint kivételesen jó alapot biztosít a jövőbeni növekedéshez. A korábbi évekkel szemben, amikor a magyar gazdaságot folyamatosan magas és kedvezőtlen szerkezetű külső egyensúlytalanság jellemezte, ma a magyar gazdaság lényegében minden mutató tekintetében többletet mutat a külfölddel szemben. Ez lehetővé teszi, hogy a külső eladósodottság a következő években csökkenjen – mutatott rá az elemző.

Mikor kezd el növekedni a belső kereslet?

A magyar gazdasággal kapcsolatban az egyik fő kérdés az, hogy a kormány a tervezett strukturális átalakításokat végre tudja-e hajtani – hangsúlyozta Tardos. Hiába alacsony ugyanis a költségvetési hiány, ha az államadósság – amely európai összevetésben ugyan átlagos vagy egy kicsit magas –, régiós összevetésben viszont rendkívül nagy, és emellett a költségvetés hitelessége nem túl kedvező, méghozzá egy olyan nemzetközi környezetben, amikor a befektetők elsősorban a költségvetés és az államadósság fenntarthatóságát nézik. A másik fontos kérdés, hogy mikor kezd el növekedni a belső kereslet. Jelenleg mind a belső fogyasztás, mind a beruházás mintegy tíz százalékkal egykori csúcsa alatt van, és egyelőre nagyon kevés jel mutat arra, hogy bármelyik területen fordulat következzen be – fűzte hozzá.

Egyedülálló a csomagok szerkezete

Tardos szerint a kormány olyan helyzetet örökölt, ami régiós versenyképességi hátrányt okoz. A nagyon magas költségvetési újraelosztáshoz ugyanis folyamatosan magas szinten kellett tartani az adókat, ami adóelkerülést, illetve a foglalkoztatás stagnálását, régiós összehasonlításban jelentős lemaradást okozott. Az elemző elmondta: a hitelezők rendkívül jól fogadták a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot, ami érthető, hiszen ha ezek a tervek megvalósulnak, a költségvetési problémák megoldódnak. A magyar kormány szeretné drasztikusan csökkenteni az állami újraelosztást úgy, hogy közben további adócsökkentéseket hajt végre, ami nagyon komoly kiadásoldali konszolidációt jelentene. Mind a csomagok mérete, mind szerkezete egyedülállónak nevezhető, nem véletlen, hogy első körben a befektetők, majd a Fitch bizalmát is elnyerték az intézkedések – fejtette ki.

A háztartások egyelőre ódzkodnak

Tardos elmondta: az idén a háztartások rendelkezésre álló jövedelem jelentősen nő, ez elvileg lehetővé tenne egy érdemi fogyasztásbővülést. A háztartások azonban egyelőre ódzkodnak a hitelfelvételtől, ezért csak mérsékelt fogyasztásbővülésre lehet számítani. Mérsékelt az autóvásárlási hajlandóság is, ami az egyik legjobb fokmérője annak, hogy visszatért-e a háztartások bizalma. Az építési engedélyek és az átadott lakások száma – ami szintén a lakossági bizalom fontos fokmérője – egyelőre folyamatos csökkenést mutat. Úgy vélekedett, amikor a háztartások is érzékelik azt, hogy az adócsökkenés tartós jelenség, hogy a jövedelmük bővülése fenntartható folyamat, akkor indul meg a fogyasztás.

Az adóátrendezés segíthet

A vállalati szektor nettó hitel-visszafizető, a kis- és középvállalkozói szektor aránya a hitelezésben folyamatosan csökken, ami Tardos szerint a gazdaság szempontjából kedvezőtlen jelenség. Az elemző elmondta: a gazdaság legfőbb motorja a feldolgozóipar, ami nemzetközi összevetésben kifejezetten versenyképes, szerkezetileg azonban vannak még problémák. Magyarországon például adottságnak veszik, hogy a kisebb vállalatok kevésbé hatékonyak a feldolgozóiparban, mint a nagyobb méretűek. Több régiós országban az tapasztalható, hogy akár a termelékenység, akár az egy főre jutó árbevétel magasabb a kisvállalatoknál, mint a multinacionális cégeknél. Magyarországon ezen az újból elinduló hitelezés vagy például az adóátrendezés fehérítő hatása segíthet – mutatott rá.

A mezőgazdaságról szólva elmondta: Magyarországnak jó adottságai vannak, de az agrárszektort strukturális problémák terhelik, aminek az egyik oka a nagyon elaprózott szerkezet, és ebből adódóan a nem megfelelő tőkeellátottság. A magyar mezőgazdaság lemaradását folyamatos beruházással és méretkoncentrációval lehet csökkenteni – mondta Tardos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.