Elkészült az új Loki-stadion terve

Bemutatták az új debreceni futballstadion vázlatterveit, amelyeket Kováts Ákos városi főépítész csütörtökön ingyen átadott az önkormányzatnak, így gyorsabban írhatja ki a beruházó cég a tervezési és kivitelezési pályázatokat.

MNO
2011. 06. 09. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a Dehir.hu arról csütörtökön beszámolt, a városi főépítész a közgyűlésen egyórás előadásban mutatta be a stadion terveit.

Kiderült, hogy az arénát három méterre süllyesztenék le, ez 1,7 méterrel van a jelenleg talajszint felett. Ráadásul a süllyesztéssel másfél milliárd forintot is megspórolnak ahhoz képest, ha a talajszinten lenne a pálya, és emellett megemelnék a tribünt. A stadiont 16 500 férőhelyesre tervezik, 700 parkolóval.

Ezzel kapcsolatban Kőszeghy Csanád Ábel jobbikos képviselő azt kérdezte, hogy lesz-e több parkoló. Kováts Ákos válaszában elmondta: más országokban ennél jóval kevesebb helyet biztosítanak az autóknak. Ennek az a célja, hogy a nézőket arra vegyék rá, hogy tömegközlekedési eszközökkel érkezzenek, mert akkor a stadionban alkoholt is tudnak fogyasztani, a bevétel pedig segíti a fenntartást. A vázlat szerint 100 sajtóhelyet, VIP-tribünt, éttermet és úgynevezett – a helyi Főnix Csarnokban már látható – skyboxokat alakítanak ki. Kováts Ákos azt mondta, hogy az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetség (FIFA) elsősorban ezeket ellenőrzi.

A stadion alkalmas lesz arra, hogy a DVSC a nemzetközi mérkőzéseit is itt játssza. A költségekről azt mondta a városi főépítész, hogy számításai szerint maga a stadion 8,8 milliárd forintba kerül, 1,2 milliárdot pedig a környező játszóparkra és a parkolókra kell költeni. Megjelenésében nem emelkedik a nagyerdei fák fölé, így megőrzi a környék hangulatát.

Kósa Lajos polgármester a múlt kedden jelentette be, hogy az új Nagyerdei Stadion két év múlva készülhet el, és már létrejött az a projektcég, amely az állami pénzből épülő létesítmény rekonstrukciójának megvalósítását irányítja.

Április 13-án az hangzott el, hogy a munkálatok várhatóan augusztus 20. után kezdődhetnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.