Elkezdődött az MSZP-s pártszavazás, Gyurcsány bizakodik

Az MSZP tagjai országosan több mint kétszáz helyen voksolhatnak a szerdán kezdődött és jövő keddig tartó pártszavazáson. Az eredményt a választmány jövő szombati ülésén ismertetik, addig hivatalos részvételi adatok nem várhatók. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platformban úgy tudják: egy nap elteltével ezernél többen szavaztak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792318" target="_blank"><strong>• Erős, demokratikus, erkölcsös párttá formálnák az MSZP-t</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792055" target="_blank"><strong>• A „nyílt szószegés” után is kitartanak Gyurcsányék</strong></a>

MNO
2011. 06. 23. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párttagok az őket nyilvántartó helyi szervezetben adhatják le szavazatukat. Szavazókört ott létesíthettek, ahol vállalták, hogy a pártszavazás öt munkanapjának mindegyikén legalább három órán keresztül nyitva tartanak, és ez idő alatt legalább két nap délelőtt, három nap pedig délután biztosítják a voksolás lehetőségét. Azoknak a kistelepülésen működő szervezeteknek, ahol nem lehet szavazni, és ahol a körzetközpont elérése gondot jelent, egy napra mozgóurnát biztosítanak.

A szavazás személyi és technikai feltételeinek garantálását – így a párttagok értesítését, a szavazókörök nyitva tartását, a jegyzőkönyvek hitelesítését –, a voksolás titkosságát és a leadott szavazatok összeszámlálását a helyi eseti választási bizottságok végzik.

A voksolás lezárultával a helyi szervezetben leadott szavazatok eredményéről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyet a szavazás lezárását követő három napon belül a területi – fővárosi vagy megyei – szövetségnek küldenek meg. A területi szövetségek a jegyzőkönyvek alapján összegezik a szavazás eredményét, erről jegyzőkönyvet készítenek és az országos választmány által létrehozott bizottságnak haladéktalanul megküldik. Ez azt is jelenti, hogy a részvételi adatokról nem közölnek részeredményeket.

A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele a szavazásban részt vett, s akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele azonos szavazatot adott le. A pártszavazás akkor is érvényes, ha azon nem jelent meg a szavazásra jogosult párttagok több mint fele, de a támogató vagy elutasító voksok száma eléri a szavazásra jogosultak negyedét. A pártszavazás eredményét az MSZP választmánya várhatóan július 2-án teszi közzé. Az eredmény megállapításával szemben a közzétételt követő nyolcadik napig bármelyik párttag panasszal élhet. Az etikai és egyeztető bizottságok döntésüket harminc napon belül hozzák meg, ez ellen további panasznak nincs helye.

A pártszavazás előkészítésére, felügyeletére és a vitás kérdések eldöntésére egyébként eseti választási bizottság alakult a szocialista pártban Szücs Gábor választmányi elnökhelyettes vezetésével.

Gyurcsány Ferenc a pártszavazás első napján azt írta a Facebookon: várakozása szerint a voksolás sikeres lesz, de pártjogi értelemben eredménytelen. Mint írta, a nyilvántartott 32 ezer MSZP-tag harmada, negyede mozdítható, így aligha számíthatnak nyolcezer támogató szavazatra. Ugyanakkor véleménye szerint ki fog derülni, hogy az aktív tagok többsége változást akar és igennel fog szavazni a pártszavazáson. A Demokratikus Koalíció egyik tagja csütörtökön azt mondta: helyi szervezeteiktől származó információk szerint egy nap alatt ezernél többen adták le voksukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.