Ellenzékieket ítéltek börtönbüntetésre Kubában

Négy, kevésbé ismert kubai ellenzéki aktivistát ítélt kedden többévi szabadságvesztésre egy havannai bíróság.

MNO
2011. 06. 01. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád ellenük a közrend megzavarása volt, de voltaképpen az volt a bűnük, hogy rendszerellenes röplapokat osztogattak. Luis Enrique Labrador, David Piloto és Walfrido Rodríguez ötévi, Yordani Martínez pedig három esztendeig tartó börtönbüntetést kapott.

Elizardo Sánchez, a kubai emberi jogi bizottság elnöke az ítéleteket kommentálva úgy vélte: a politikai megtorlási folyamat kiújult a szigetországban. A havannai kormány nemrégiben 130 politikai foglyot engedett ki a börtönökből a katolikus egyházzal kötött megállapodása alapján. A szabadon engedett elítéltek zöme Spanyolországba távozott.

Raúl Castro kubai elnök áprilisban azonban ismét keményen bírálta a másként gondolkodókat, mondván, hogy a köztereken nincs helyük. A kormány a rendszer ellenzőit az Egyesült Államok zsoldosainak tartja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.