Elmaradhat a következő szezon

A vasárnap befejeződött 2010/2011-es idény után korántsem biztos, hogy csak négy és fél hónapot kell várniuk a szurkolóknak az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) folytatására, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy elmarad a következő szezon.

MNO
2011. 06. 15. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háttérben a négymilliárd dolláros forgalmat lebonyolító liga és a játékosok szakszervezetének (NBPA) bérvitája áll. A jelenlegi kollektív szerződés ugyanis június 30-án lejár, és ha addig nem egyeznek meg egymással a felek, akkor a klubtulajdonosok kizárhatják a kosarasokat (lockout).

Az NBA statisztikái szerint a 30 csapatból 22 veszteséggel zárta az elmúlt évadot, összesen 300 millió dollár értékben, az NBPA mindazonáltal kétségbe vonja ezt az adatot.

David Stern főigazgató 700-800 millió dollárral csökkentené a játékosok fizetését – akik természetesen elutasítják az ötletet –, a bérmaximumot pedig klubonként 45 millió dollárban határozná meg a jelenlegi 58 millió helyett. A klubok költségvetése széles skálán mozog: a tavalyi bajnok Los Angeles Lakersé 92 millióra rúg, a Sacramento Kingsé viszont csak 44 milliót tesz ki.

A legutóbbi lockoutra az 1998/1999-es idényben került sor, akkor október helyett csak februárban kezdődött meg a 50 mérkőzésesre rövidített alapszakasz. Összesen 464 meccs maradt el a bérvita miatt, a játékosok több mint tízmillió dollárt veszítettek, a tulajdonosok ennek legalább a tízszeresét.

A mostani kilátásokról a legendás Charles Barkley nem túl derűlátóan nyilatkozott: „Piszkos játék zajlik a színfalak mögött, pedig fantasztikus szezont zártunk. Őszintén szólva meglepne, ha ősszel folytatódna az NBA.”

A legrosszabb forgatókönyv szerint a játékosok – ha engedélyt kapnak rá – várhatóan máshol próbálnak szerencsét. A döntő legjobbjává választott német Dirk Nowitzki már közölte, hogy ha elmarad a 2011/2012-es évad, akkor Dél-Amerikában, Kínában vagy Európában kosarazik. Utóbbi esetben az élvonalba éppen feljutott Bayern München már jelezte, hogy szívesen látná soraiban a bajnok Dallas Mavericks sztárját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.