Eloltották a tüzet a sziszeki olajfinomítóban

Eloltották a baleset miatt <a href="http://mno.hu/portal/791900" target="_blank"><strong>keletkezett tüzet az INA sziszeki (Sisak) finomítójában</strong></a> hétfőn délután, amelyben négyen könnyebben megsérültek – mondta el Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

MNO
2011. 06. 20. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelemen Béla, a Mol-csoport termékellátási és kereskedelmi ügyvezető igazgatója a helyszínre érkezett, hogy támogassa a kárelhárító csapat munkáját. A Mol bevetette a százhalombattai finomító különleges szakértőit is.

Mosonyi György, a Mol felügyelőbizottságának elnöke és az INA felügyelőbizottságának alelnöke a Mol közleménye szerint azt mondta: „A tűzoltók és az INA munkatársai rendkívüli és bátor munkát végeztek ma. Minden erőnkkel támogatjuk az INA-t és a hatóságokat, hogy kivizsgálhassák a baleset okait.”

Az INA horvát olaj- és gázipari társaság sziszeki (Sisak) olajfinomító üzemében hétfőn ütött ki tűz. A horvát állami televízió arról tudósított délelőtt, hogy a helyszín felett mintegy 200 méteres füstoszlop magasodott.

A hírt közleményben erősítette meg az INA, hozzátéve, hogy az üzemben nyersolaj kapott lángra. A közlés szerint „áldozatok nincsenek, s a tűz nem fenyegeti a környezetet”.

A közép-horvátországi városban lévő, napi 60 ezer hordós kapacitású finomító az INA tulajdona, a társaság részvényeinek 47,46 százaléka azonban a Mol magyar energetikai vállalatnál van. A sziszeki üzemben 2010 januárjában is pusztított tűz.

Az INA-nak két olajfinomítója van az országban, a nagyobbik az észak-adriai Fiume (Rijeka) városában található. Mindkét gyártelepen korszerűsítési munkák zajlanak, hogy a cég az Európai Unió piacaira is tudjon szállítani.

Horvátország karnyújtásnyira van az uniós csatlakozási tárgyalások lezárásától, s valószínűleg két év múlva, 2013 nyarán csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Az INA Horvátország egyik legnagyobb vállalata, s a feldolgozás mellett jelentős kitermelési tevékenységet is folytat: Horvátországon kívül Egyiptomban, Angolában és Szíriában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.