Először hagyja el a Vatikánt

Először hagyja el a Vatikáni Múzeumot Raffaello Folignói Madonna című alkotása, amely a reneszánsz mester egy másik munkájával, a Sixtusi Madonna című festményével együtt Németországba utazik.

MNO
2011. 06. 15. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A képek nővérek, mélyen kapcsolódnak egymáshoz” – emelte ki a Vatikáni Múzeum igazgatója. Antonio Paolucci szerint németországi együttes kiállításuk kulturális, történelmi és művészi szempontok alapján egyaránt rendkívüli eseménynek számít. A madonnák szeptember 6-tól 2012. január 12-ig lesznek láthatók Drezdában az Égi ragyogás: Raffaello, Dürer és Grünewald megfesti a Szüzet című kiállításon. A tárlat idején, szeptember végén látogat Németországba XVI. Benedek pápa – húzta alá Giovanni Lajolo bíboros, a Pápai Bizottság elnöke. A kiállítás az újjászületés gondolatának egyik legfontosabb jelképét, a Szűz ábrázolását, Raffaello munkásságának egyik központi témáját járja körül.

Szűz Mária alakja a kor összes jelentős festőjét megihlette, ez rendkívüli művek születését tette lehetővé – emelték ki a szervezők. Paolucci azt is bejelentette, hogy befejeződött a Stanza d’Heliodoro nevű szoba restaurálása. Ez a helyiség a Raffaello és tanítványai festményeivel diszített négy szoba közül a második, amelynek falait 1511 és 1514 között készült remekművek sora, egyebek mellett a Heliodoro kiűzetése című festmény borítja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.