Először van ilyen stratégiája az uniónak

Jóváhagyták az európai uniós tagországok állam- és kormányfői pénteken az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére.

MNO
2011. 06. 24. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a kétnapos csúcstalálkozó zárásaként tartott sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia „esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének”. Ilyen stratégiája most először van az EU-nak – tette hozzá a magyar kormányfő. Üdvözölte a döntést pénteken az Európai Bizottság is.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos úgy fogalmazott, hogy „az EU vezetőinek mai kiállása az uniós keretrendszer létrehozása mellett fontos lépés, amely megmutatja, hogy Európa nem fogadja el a romák millióinak társadalmi és gazdasági kirekesztését.” Szerinte „a romák helyzete Európa-szerte romlik, ezért a remények és vágyak talajáról minél előbb el kell mozdulnunk az olyan gyakorlati fellépések irányába, amelyekkel valódi eredményeket érhetünk el”. Andor László jelezte: ezzel útjukra indulhatnak a nemzeti romastratégiák is, amelyek reményei szerint „ambiciózusak és egyben realisztikusak” lesznek. Hangoztatta, ezeket nyomon is kell követni, és ebben a romák képviselői is döntő szerepet játszhatnak.

Viviane Reding alapjogi biztos úgy fogalmazott: „az európai vezetők példa nélkül álló kötelezettséget vállaltak a romák integrációjának javítására”. Hozzátette: „a magyar elnökségnek szeretnék külön köszönetet mondani az e kötelezettségvállalás elérésében tanúsított határozottságáért”.

Közleményt adott ki a témáról az Európai Parlament jelentéstevője, Járóka Lívia (Fidesz) is. A roma EP-képviselő úgy vélte, a döntés „mérföldkő a mintegy 10 millió európai roma számára”, „igazi történelmi lépés”. Hozzátette, hogy a romák integrációja „lehetőség is a jövőbeni európai munkaerő-piaci kihívások kezelésében”. A dokumentum elfogadása a magyar soros elnökség „elévülhetetlen érdeme” – fogalmazott a fideszes képviselő.

A nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerében az EU mind a 27 tagállama meghatározza, hogy miként kívánja javítani a területén élő legsebezhetőbb roma közösségek helyzetét. A tagállamoknak a társadalmi és gazdasági integráció javítása érdekében négy kulcsterülettel kell foglalkozniuk – az oktatással, a foglalkoztatással, az egészségüggyel és a lakhatással –, és lakosságuk roma részarányához mérten megfelelő intézkedéseket kell hozniuk. A tagállamok erőfeszítéseinek támogatására uniós források és a diszkrimináció elleni erős jogi keretek is rendelkezésre állnak. A kormányoknak ez év végéig kell benyújtaniuk nemzeti stratégiájukat. Az Európai Bizottság a tervek értékelése után jövő tavasszal tesz jelentést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.