Elzárják a kórházi gázcsapot?

Elzárhatják a gázt a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézetben a közeljövőben, mert az intézménynél hőt és meleg vizet szolgáltató cég, a Nádem Kft. már öt hónapja nem fizetett a szolgáltatónak, vagyis a Főgáznak. A Nádem szerint az önkormányzat több mint százmillió forinttal tartozik nekik, az önkormányzat viszont úgy véli, a cég korábban többet számlázott, ezért nem fizet.

Dékány Lóránt
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gondok is adódhatnak a békéscsabai Réthy Pál-kórházban, ha leáll a gázszolgáltatás. A Főgáz azért helyezte kilátásba a csap elzárását, mert a kórház hő- és melegvíz-szolgáltatója, a Nádem Kft. már 2011 eleje óta nem fizetett nekik. Pavluska Péter, a cég ügyvezetője tegnap újságírók előtt kijelentette: ennek oka az, hogy ebben az évben eddig egy forintot sem kaptak a kórháztól a számlák kiegyenlítésére.
Az ügy egészen 2004-ig nyúlik vissza. Ekkor kötött szerződést Békéscsaba önkormányzata a Nádem Kft.-vel arra, hogy 12 évig ellássa a kórházat hővel és meleg vízzel. Mint Pavluska Péter kifejtette, 2009 óta a város nem fizeti ki a szolgáltatás után járó 25 százalékos forgalmi adót. A kórház gazdasági vezetése eközben arra hivatkozik, hogy 2009 augusztusában a távhőszolgáltatás áfakulcsa 18 százalékra, majd 2010 januárjában öt százalékra csökkent. Értelmezésük szerint pedig a hő távvezetéken jut el a felhasználókhoz, ezért ez megítélésük alapján távhőellátásnak bizonyul, emiatt csak a kedvezményes forgalmi adó mértékét térítik meg a Nádemnek. A kft. azonban azóta is 25 százalékos áfával állítja ki a számláit, és ennyit fizet is be, mivel szerintük cégük tevékenysége nem tartozik a vonatkozó törvény hatálya alá. A Nádem Kft. szerint miután a kórház 2011-ben egyáltalán nem fizetett a munkájáért, így az összesen 130 millió forintos tartozást halmozott fel, amiből 107 millió forintot kellene átutalni a Főgáznak.
Egészen másként látja a történteket Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere. Lapunk megkeresésére elmondta, 2006-ban energiatakarékossági beruházásoknak köszönhetően a kórház fogyasztása 14 százalékkal csökkent, ám a Nádem Kft. nem csökkentette ennyivel a díjat. Szerinte emiatt a város 2007 és 2010 között 137 millió forinttal fizetett többet a kelleténél. Vantara Gyula emellett megemlítette azt is, hogy – mint az utólag tudomásukra jutott – a Nádem 2007-ben és 2008-ban a korábbiakhoz képest mintegy 10 százalékkal olcsóbban szerezte be a gázt, ám az árcsökkenés előnyeiből nem részesítette a kórházat, holott ez szerződéses kötelezettsége lett volna. Ebből az önkormányzat álláspontja szerint két év alatt 17 millió forintos kára keletkezett a városnak. Mindezen felül további 55 millió forintot követelnek a Nádemtől, mivel meglátásuk szerint a cég a korszerűsítési munkálatokat nem az elvárásokkal megegyező műszaki tartalommal végezte el. Így Békéscsaba összesen 209 millió forintot próbál meg behajtani a szolgáltatótól, amit beszámítanának a számlák végösszegébe. Vantara Gyula ugyanakkor leszögezte, a kórház zavartalan működése biztosított. Hozzátette, amennyiben a Nádem Kft. nem szolgáltatná tovább a hőt, illetve a meleg vizet, úgy közérdekű üzem veszélyeztetésének bűntette valósulna meg.
Tegnap a Főgáznál a Magyar Nemzet kérdésére azt közölték, hogy a békéscsabai önkormányzattal egyeztettek, és ezután egy hét haladékot kaptak az érintettek a tartozások rendezésére. Ha ezen idő alatt sem sikerül a Főgáz számára elfogadható tartozásrendezési egyezséget létrehozni, akkor kénytelenek lesznek felfüggeszteni a gázszolgáltatást.
Pavluska Péter szerint megoldást nyújtana, ha születhetne egy háromoldalú szerződés, amely alapján az önkormányzat közvetlenül a Főgáznak egyenlítené ki a gázszámlát, hogy az ellátás ne szakadjon meg. Ezenkívül a Nádem Kft. végső esetben arra is hajlana, hogy szerződéses körülmények között átadja másnak a hőellátási tevékenységet. A cég egyébként május 14-én már szerződést bontott a várossal, arra hivatkozva, hogy a megbízó nem teljesíti pénzügyi kötelezettségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.