Engednek a nyomásnak – Görögország lazítana a megszorításokon

A görög kormányzó szocialista párt parlamenti képviselői szerint a törvényhozás jóváhagyja az öt évre szóló, 28 milliárd eurós megszorítócsomagot június második felében, miután a kormány beleegyezett néhány tervezett intézkedés enyhítésébe. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/790850"><strong>• 24 órás sztrájk, teljesen megbénult az élet az országban + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 15. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög pénzügyminiszter szerdán napközben mintegy 35 kormánypárti parlamenti képviselővel tárgyalt. Az egyik képviselő szerint a miniszter azt mondta, hogy egyebek között elmarad a fűtőolaj adóemelése, és az ingatlanadó esetében az adómentességet inkább 200 ezer eurónál, semmint 100 ezernél húznák meg.

Eközben az euró 1,42 dollár alá, háromheti mélypontra csökkent. Az euró egy napon belül már 1,8 százalékkal gyengült szerdán kora estére azokra a hírekre, hogy az euróövezeti illetékesek még mindig nem tudtak megállapodni a Görögországnak nyújtandó újabb mentőövről, miközben Athénban komoly tiltakozó megmozdulások voltak a már életbe léptetett és a jövőben tervezett megszorítások miatt.

Lemondana a görög miniszterelnök

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök felajánlotta lemondását, hogy megnyissa az utat egy nemzeti egységkormány előtt – közölték kormányforrások.

„Papandreu közölte (az ellenzék vezetőjével, Antonisz) Szamarasszal, ha megállapodnak bizonyos célokban, reformokban és vállalásokban a megvalósítandó nagy változások érdekében, akkor bele tud egyezni egy olyan kormányba, amelyben nem lenne miniszterelnök” – mondta a kormányforrás. Szamarasz Új Demokrata pártja közölte, a konzervatívok csak akkor vennének részt egy új kormányban, ha az újratárgyalná az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodást, és Papandreu lemondana.

Papandreunak az államcsőd elkerülése érdekében el kell fogadtatnia a parlamenttel egy öt évre szóló programot, amely a költségvetés lefaragását szolgáló megszorítócsomagot, így adóemelést is tartalmaz, továbbá az állami tulajdon nagymértékű eladását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.