Ennyi nő még nem volt vállalatvezető

Németországban minden korábbinál nagyobbra, tavaly csaknem 28 százalékra emelkedett a nők aránya a vállalatvezetők körében – közölte szerdán a német statisztikai hivatal.

MNO
2011. 06. 08. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a cégvezetői állásokban 27,7 százalékos volt a nők aránya 2010-ben. A térnyerés fokozatosan ment végbe. Másfél évtizeddel korábban nagyjából egyötödös, 21,8 százalékos volt a nők részaránya a német vállalatok felső vezetésében. Tavaly már meghaladta az egynegyedet, de még így is jóval elmarad a foglalkoztatottak teljes körében meglévő 45,6 százalékos aránytól – mutatnak rá a német statisztikusok. A vállalatvezető nők jellemzően fiatalok, a relatív többség – 37,9 százalék – 39 év alatti.

Ugyancsak jellemző, hogy minél nagyobb a vállalat, annál kisebb a nők aránya a felső vezetésben. A negyvennél kevesebb embert foglalkoztató cégeknél átlagon felüli, 35 százalékos a női részvétel a vezetői munkában, a legkevesebb negyven embert foglalkoztató vállalkozásoknál viszont átlag alatti, 23,4 százalékos. Az 50, vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél pedig csupán 16,9 százalékos a nők aránya a vezetők körében.

Ugyanakkor az utóbbi 15 évben elsősorban a nagyobb vállalatoknál emelkedett a női részarány a csúcspozíciókban, míg a kisebb cégeknél szerény növekedés mutatkozott, ez utóbbi kategóriában, a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) viszont eleve magasabb bázisról emelkedett tovább a nők aránya – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.