Érdekes javaslatokat tartalmaz a készülő családvédelmi törvény

Nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak a gyermeket vállalók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben a jelenleg egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete szerint – tudta meg az MTI kormányzati forrásból. A javaslat újragondolná a család fogalmának definícióját is, és külön említik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket. Harrach Péter az MTI-nek azt mondta, a normaszöveg hamarosan elkészül.

MNO
2011. 06. 07. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várhatóan 2012. január 1-jén életbe lépő törvény újragondolná a család fogalmának definícióját. A jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet szerint „a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll”. A javaslatban az egyszülős családokat sem szeretnék kirekeszteni a fogalom hatálya alól, azaz nem a két szülő lesz az előfeltétele a család meglétének. A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azon szülők, akik gyermeket vállaltak. Az MTI úgy tudja, hogy ezt az 1 százalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.

A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket. A nagycsaládosok ilyen kiemelése az MTI értesülése szerint újdonság lenne, mert bár jelenleg is jár pótszabadság nekik, a kétharmados családvédelmi törvény komoly garanciát jelentene számukra. A munka törvénykönyve eddig nem említette külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat. Az MTI információi szerint a személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, a tervek szerint a három- vagy több gyermek nevelése esetében az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke magasabb lenne. A kiszámíthatóságot garantálná a javaslat szerint, hogy az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb az előző évre megállapítottnál.

Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a gyedre is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra. A további kiszámíthatóságot erősítené, hogy az elfogadott törvény esetleges későbbi kedvezőtlen irányú változtatására egyéves felkészülési idő bevezetését rögzítenék. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta: a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek. A normaszöveg hamarosan elkészül – tette hozzá. Kiemelte: a sarkalatos törvény az eddig megszületett családpolitikai döntéseket tartalmazza, és megjelöli a következő években követendő célokat, az egyszerű többséget igénylő törvények kereteit. Részletkérdésekbe nem megy bele, „ezért én megelégszem azzal, hogy a nyugdíjrendszer figyelembe veszi a gyermeknevelést”. Hogy milyen módon, az egyrészt nem dőlt el, másrészt nem ebbe a törvénybe tartozik – jegyezte meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.