Érdemes lesz a Füvészkertbe látogatni

Európai uniós forrásból újul meg a budapesti Füvészkert jelentős része: a pálmaház gazdaságosabbá tétele és felújítása mellett számos új és egzotikus növénnyel bővül a kert állománya a nyár végére. Az intézmény tavaly két pályázatot nyert el az Új Széchenyi-terv keretén belül.

MNO
2011. 06. 15. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik program a Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítását, a műemléki védettségű pálmaház és környéke rekonstrukcióját támogatta mintegy 400 millió forint értékben. A másik projekt a kert tematikus és gyűjteményes részeinek felújítását tűzte ki célul, a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ, azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése és erősítése mellett, amelyre az intézmény 247 millió forintos támogatást nyert.

Orlóci László, a Füvészkert igazgatója szerdán bemutatta az eddig elkészült állapotot és ismertette a további munkálatokat. Az igazgató megköszönte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetésének, hogy a felújítási projekt mögé állt. Mint mondta, bár nem kellett önrészt hozzátenni a felújításhoz, a vezetés támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt. Mezey Barna, az egyetem rektora kiemelte, hogy a főváros közepén óriási értéket képvisel egy ilyen botanikus kert, amely nemcsak az ELTE, hanem Budapest életében is fontos szerepet játszik.

A mintegy egy évig tartó rekonstrukció során új gépészetet, világítást, napfénypótló megvilágítást, hőszigetelt üvegfelületeket és külső felújítást kapott a kert trópusi gyűjteménye, miközben a benne élő felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérült. A pálmaház fűtését energiatakarékos fal- és padlófűtéssel oldották meg, így több hely marad a növények biztonságos és attraktív elhelyezésére. A látogatók kényelmét akadálymentesítés szolgálja. A trópusi haszonnövények tematikus gyűjteménye 152 darabosról 170-esre, a pálmaféléké 153-ról 160-ra, a szubtrópusi gyűjtemény pedig 168-asról 180-asra növekedett, emellett szicíliai és spanyolországi mediterrán növényekkel is gazdagodott a pálmaház állománya.

Az ex situ növénymegőrzés mellett megújult a ligeterdő, az új kút fúrásával pedig víztakarékosabbá szeretnék tenni a vízfogyasztást és egyenletesebbé az öntözést. Új lett az Ázsia kert, valamint a Rosarium is, ahol a leghíresebb rózsanemesítő „műhelyek” rózsái kaptak helyet. Az oktató és ismeretterjesztő funkció mellett a kert tudatosan szeretne hidat képezni a modern városi élet és a régmúlt kulturális öröksége között. Ennek érdekében évente több kulturális és közönségrendezvényt tartanak. A felújítási munkálatok végleges befejezése augusztus 31-re várható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.