Erősödött a forint

Erősödött a forint csütörtökön: az eurót 264,45 forinton jegyezték délután négykor a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 265,65 forint után.

MNO
2011. 06. 09. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamatemelési várakozások jegyében erősödő eurót követve a forint is erősödésnek indult csütörtökön. A várttól kismértékben felfelé módosított első negyedévi magyar GDP-adat viszont nem volt különösebb hatással a forint árfolyamára.

A forint a délelőtti órákban 265,30-as eurójegyzésekről 264,30 környékére erősödött, majd az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülését követően is ennek szűk környezetében ingadozott. Szerdán a globális gazdasági fellendüléssel szemben táplált aggodalmak tartották kordában az eurót, együtt a görög adósságtörlesztés támogatására formálódó újabb pénzügyi csomag bonyodalmaival. A hatás még korántsem múlt el, és az euró erősödésének ez változatlanul szilárd felső korlátot támaszt, 1,4650-es dollárjegyzésnél.

Az EKB a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott alapkamatán csütörtökön. A kamatdöntő ülést követő tájékoztatón az EKB elnöke szintén a piaci várakozásoknak megfelelő erőteljes megfogalmazásban vázolta az „éberség szükségességét” az euróövezeti infláció visszaszorítása érdekében.

Miután a piac igazolva látta kamatemelési várakozásait a jövő hónapi kamatdöntő ülésre, az euró árfolyama a főbb devizákkal szemben profitkivételnek esett áldozatul, különös tekintettel az 1,4650-es dollárjegyzésnél húzódó erőteljes technikai ellenállásra. Az euró 1,46 feletti dollárjegyzésekről 1,45 közvetlen közelébe gyengült az EKB kamatdöntését követően.

A forint árfolyama az euróval szemben alig változott a bejelentést követően, a dollárral szemben viszont az euró gyengülésével párhuzamosan veszített értékéből. A dollárt 182,50 forinton jegyezték csütörtök délután 1,4510 dolláros eurójegyzés mellett a szerda délutáni 181,83 forint és 1,4618 dollár után. A svájci frankot 216,70 forinton jegyezték 217,17 forint után, száz japán jen pedig 227,56 forintot ért 227,62 forint után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.