Etióp békefenntartók érkeznek

Észak- és Dél-Szudán képviselői megállapodtak hétfőn, hogy kivonják katonáikat a vitatott hovatartozású Abjei területéről, ahová etióp békefenntartókat fognak küldeni.

MNO
2011. 06. 20. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felek Addisz-Abebában tárgyaltak a kérdésről Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök közvetítésével, akit az Afrikai Unió kért föl erre. Abjei jövőjét a déli országrész függetlenségét eldöntő januári népszavazáson nem rendezték, s ez azóta is feszültség forrása. Az északi hadsereg május 21-én elfoglalta a központját, ami tízezrek elmenekülését idézte elő. A nemzetközi közösség attól tart, hogy nyílt háború robbanhat ki a termékeny, kőolajban gazdag terület miatt.

A békefenntartók akkor vonulhatnak be a területre, ha megkapják az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását – közölte Mbeki. Dél-Szudán a tervek szerint július 9-én nyeri el a függetlenségét. Az Európai Unió segítséget ígért az új államnak, de kérte a feleket, hogy azonnal szüntessék be az összecsapásokat Dél-Kordofan tartományban és Abjeiben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.