Ez lehet az alkoholizmus kialakulásának egyik alapja

Kétszeresére nő az alkoholizmus kialakulásának a veszélye azoknál a gyerekeknél, akik részegnek látják szüleiket egy Angliában pénteken közzétett tanulmány szerint.

MNO
2011. 06. 17. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5700, 13 és 16 év közötti serdülő bevonásával készült tanulmányból kiderült, hogy a 13-14 év közöttiek egynegyede, a 15-16 éves kamaszok fele egy alkalomnál többször látta részegnek a szüleit. A 13-14 éves korosztály 70 százaléka, a 15-16 évesnek pedig 89 százaléka ivott már alkoholt. Többségük 12-16 éves korban nyúlt először a pohárhoz. A szülői felügyelet nélkül hagyott kamaszok sokkal inkább művelik a Nagy-Britanniában igen elterjedt féktelen italozást.

A Joseph Rowntree alapítvány vezetésével elvégzett tanulmány szerint a kamaszok, akikről a szüleik nem tudják, hol vannak szombat este, vagy felügyelet nélkül néznek 18 évesnél fiatalabbaknak nem ajánlott filmeket, könnyebben nyúlnak a pohárhoz. A szülőknek nagyobb befolyásuk van a gyermekeikre, mint gondolnák – mondta Claire Turner, a Joseph Rowntree alapítvány munkatársa. Az, amit a szülők mondanak, és a mód, ahogyan az alkoholhoz viszonyulnak, erősen befolyásolja, hogyan fognak serdülő gyermekeik italozni – tette hozzá.

Az alapítvány szerint a tanulmányt arra szánták, hogy segítsék a megelőzést a szülők körében és az iskolában. A 2010 szeptemberében közzétett statisztikák szerint a brit férfiak 39, a nőknek pedig 31 százaléka fogyaszt naponta az ésszerű mennyiséget meghaladó alkoholt: a férfiak esetében 3-4 egységnyit, a nőknél pedig 2-3 egységnyit. (Egy egységnyi alkohol 10 milliliter tiszta szesznek, azaz például 25 milliliter 40 százalékos alkoholos italnak felel meg.) A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2009-ben az átlagos alkoholfogyasztás hetente 12,4 egységnyi volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.