Fantasztikus eredmények Borsodban

Annak ellenére, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 80-as évek elejétől számítva mintegy negyedére csökkent a csecsemőhalandóság, ez a mutató egészen az elmúlt évig jelentősen meghaladta az országos átlagot; most megfordulni látszik a folyamat, egy év alatt mintegy 35 százalékkal csökkent a csecsemőkorban elhunytak száma – írta szerdán az Észak-Magyarország.

MNO
2011. 06. 08. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barkai László intézetvezető egyetemi tanár, gyermekszakfőorvos a napilapnak elmondta, hogy az utóbbi két évtizedben számos „leg” jellemezte a helyzetet, egyebek mellett ebben a térségben volt a legnagyobb népességszám-csökkenés, a legmagasabb a termékenységi ráta, a legtöbb fiatal anya itt szült, és ebben a megyében született házasságon kívül a legtöbb gyermek.

Borsod-Abaúj-Zemplénben máig gond a születés előtti genetikai szűrés hiánya, a születést követő úgynevezett in utero szállítás megoldatlansága. Korábban közrejátszott a betöltetlen vegyes háziorvosi praxisok és védőnői körzetek magas száma – tette hozzá.

Az ÁNTSZ adatainak összegzése nyomán azonban látható, hogy az elmúlt évtől megfordulni látszik az eddigi folyamat – hívta fel a figyelmet a főorvos, hozzátéve, mindez elsősorban a Miskolci Egyetemen és a megyei kórházban beindított képzési rendszernek köszönhető. Az egyetemről kikerülő jól képzett, nem orvos egészségügyi dolgozók, védőnők munkába állásával számos területen előrelépés történt, így a megyében egy év alatt mintegy 35 százalékkal csökkent a csecsemőkorban elhaltak száma – olvasható a napilapban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.