Fazekas: Kulcskérdés a kiváló vetőmag-előállítás

A kiváló vetőmag-előállítás a minőségi növénytermesztés alapja, egyben a honi agrárium fejlődésének egyik elengedhetetlen feltétele – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Karcagon egy tanácskozáson.

MNO
2011. 06. 08. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma helyi kutatóintézetének nyári kalászos fajtabemutatójához kapcsolódó tanácskozáson a miniszter kiemelte: a színvonalas és gazdaságos termelés alapjául szolgáló jó minőségű vetőmag ismérve, hogy ellenőrzött körülmények között állítják elő, és megfelel a hazai termesztési adottságoknak.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a kétes eredetű vagy gyenge minőségű vetőmagok komoly károkat okoztak a gazdáknak, termelőknek – idézte fel a tárcavezető. Fazekas Sándor emlékeztetett: áprilisban elrendelte a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivataloknak, hogy fokozottan ellenőrizzék a vetőmag-forgalmazást az egész országban, hogy „megőrizzük a hazánkban előállított vetőmagok kiváló minőségét, és erősítsük Magyarország GMO-mentességét”. Megjegyezte, „vasszigorral” fognak rendet tenni ezen a területen.

A miniszter előadásában beszámolt egy felmérésről, amelyet a növénytermesztők körében készítettek arról, hogy milyen mértékben használnak hazai vetőmagot. A válaszok alapján jószerivel csak a szántóföldi növények egy részénél mondható el, hogy a hazai vetőmagok még elérhetők és versenyképesek, megjelennek az üzletekben. A termelők elsősorban a kalászos fajtákból vásárolnak magyar vetőmagot, mert ebből még van honi választék. Azonban a kisszámú hazai vetőmag-előállító egyre kevésbé bírja a versenyt a nagy multinacionális cégekkel, és egyre kevésbé tudja népszerűsíteni saját termékeit.

A zöldségfélék hazai vetőmagjai eltűntek a belpiacról, ami ahhoz hasonló méretű csapás, mint ahogy eltüntették a cukoripart vagy a tejipar egy részét – hangsúlyozta Fazekas Sándor. Hozzátette: ez azzal a veszéllyel jár, hogy elveszítjük a magyar karaktert és az ebből fakadó üzleti lehetőségeket. Fazekas Sándor fontosnak tartotta a génbankokban és a termelésben lévő hazai növényfajták számbavételét, ezen fajták vetőmagjának előállítását, forgalmazásának lendületbe hozását. Emellett többek között egyszerűsíteni kell a bonyolult jogi szabályozást, és újra kell éleszteni a hazai növénynemesítést azokon a területeken, ahol korábban megszűntek – fejtette ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.