Fél év alatt egyévi munkát végzett el a magyar elnökség

Stabilizálódni látszik a zöldségpiacok helyzete Európában – jelentette ki az európai uniós keddi találkozóján elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a luxembourgi ülés kezdete előtt. Hozzáfűzte: az Európai Unió magyar elnöksége azon dolgozik, hogy mielőbb megoldódjanak a leginkább rászorultak segítését célzó uniós élelmiszerprogrammal kapcsolatban felvetődött problémák. Fazekas elmondta, hogy a magyar elnökség fél év alatt csaknem egyévi munkát végzett el a mezőgazdasági politikai témákban.

MNO
2011. 06. 28. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: fontos, hogy az EU megtartsa, visszaszerezze exportpiacait is. Több unión kívüli ország – köztük Oroszország – a németországi hasmenésjárvány idején importkorlátozásokat vezetett be egyes, az EU-ból érkező élelmiszerekre. Az uniós illetékesek szerint azonban ezeknek nincsen létjogosultságuk, hiszen az EU élelmiszerei biztonságosak. Erről a témáról a miniszterek az Európai Bizottság tájékoztatását várják – jelezte Fazekas Sándor.

A brüsszeli bizottság a múlt héten bejelentette, hogy orosz illetékesekkel megállapodást írt alá, amelynek értelmében Moszkva hamarosan feloldja az uniós zöldségekre kivetett beviteli tilalmat. Fazekas Sándor elmondta, hogy az unió folytatja a termelők támogatását is, hiszen erre szükség van ahhoz, hogy az EU polgárai, így a magyar lakosság is, egészséges élelmiszerekhez jussanak. A miniszterek a hónap elején tartott rendkívüli találkozón uniós gyorstámogatásról döntöttek a zöldségtermelők számára.

Az MTI kérdésére Fazekas Sándor kijelentette: arra számít, hogy a következő hónapra teljesen helyreáll a fogyasztói bizalom, és a termelők a rendelkezésre álló teljes készletüket értékesíteni tudják. Rámutatott: a nyár közeledtével a primőrök mellett már a szántóföldi zöldségek is megjelennek a piacokon. Úgy vélte, most már lecsengenek a járvánnyal kapcsolatos korábbi, nagyrészt felelőtlen nyilatkozatok miatt kiváltott botrány hullámai is.

A német mezőgazdasági miniszter, Ilse Aigner a luxemburgi találkozó előtt elmondta: megítélése szerint országában a piacok már mintegy négyötöd részben helyreálltak. A német miniszter is fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy mielőbb meginduljon az export Oroszországba.

Egyévi munka – fél év alatt

Az Európai Unió csütörtökön leköszönő, magyar soros elnöksége fél év alatt csaknem egyévi munkát végzett el a mezőgazdasági politikai témákban – mondta Fazekas Sándor. Kedden volt a magyar elnökség alatt rendezett utolsó miniszteri találkozó, az agrártárcák vezetőinek értekezlete.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a hat hónap alatt nyolc agrárminiszteri ülést rendeztek, köztük egy rendkívüli találkozót e hónap elején. Úgy vélte: az elnökség alatt kezelt legfontosabb kérdés az unió közös agrárpolitikájának jövőbeni alakulása volt, ezt az elnökség a következtetések tanácsi elfogadásával megoldotta. Nem mindegy, hogyan alakul a mezőgazdasági politika, hiszen a gazdák támogatása Brüsszelből érkezik – fejtette ki.

Kiemelte: a következtetések szerint erős agrárpolitikára, átgondolt fejlesztésekre, beruházásokra van szükség az unióban. Az elnökségnek menet közben felmerült problémákkal is meg kellett küzdenie, mint a dioxinbotrány, illetve a zöldségpiaci problémák az elmúlt hetekben – mutatott rá Fazekas Sándor.

A közös halászati politikával kapcsolatosan elmondta: az elnökség alatti kezdeményezés volt, hogy az édesvízi haltartás hangsúlyosabb szerepet kapjon. Fazekas Sándor hangoztatta: azon is dolgozott a magyar elnökség, hogy a következő, lengyel elnökségnek megfelelően előkészített állapotban adja át a stafétát. „Ma is előredolgozunk már, olyan témák vannak napirenden, amelyek a további munkát segítik” – szögezte le.

Külön beszélt a miniszter az élelmiszerárak ingadozásáról, az arra adható válaszokról. Ez a kérdés téma volt a húsz legfejlettebb, illetve vezető feltörekvő országot tömörítő G20 csoport agrárminiszteri találkozóján is. Ez a probléma mindenkit foglalkoztat, hiszen nincsen olyan élelmiszer, amelynek ne emelkedett volna az ára – mutatott rá Fazekas Sándor. Hangsúlyozta, hogy a szélsőséges áringadozások a termelőket is fenyegetik, a befektetőket pedig óvatosságra késztetik. Az áringadozás csökkentésére szerinte megoldás lehet a tárolás-készletezés, a jobb piaci adatszolgáltatás és termésbecslés. Fontos, hogy az unió megfelelő intervenciós készletekkel rendelkezzen, miközben most a világban minimálisak a tartalékok.

A közös agrárpolitika jövőjéről magyar elnökség alatt hozott döntés is az áringadozások csökkentésének irányában hat – hangoztatta Fazekas Sándor. Ilyen elemnek minősítette a tartalékolásról, az aktív piaci eszközökről kidolgozott iránymutatásokat, a fiatal gazdák segítését, valamint a helyi termelés ösztönzését is.

Középpontban a leginkább rászorultak

Azon dolgozik az Európai Unió magyar elnöksége, hogy mielőbb megoldódjanak a leginkább rászorultak segítését célzó uniós élelmiszerprogrammal kapcsolatban felvetődött problémák – hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Luxembourgban, a tagországok mezőgazdasági minisztereinek találkozója előtt.

A tagállamok között nézeteltéréseket okozott a program jövőbeni működése, ráadásul az Európai Bíróság egy közelmúltbeli döntése nyomán úgy tűnik, jövőre a korábbi évekre eső, nagyjából félmilliárd eurónak csak alig több mint egyötödét lehet erre a célra fordítani. Nagyon fontos programról van szó – szögezte le az elnöklő magyar miniszter, emlékeztetve arra, hogy a gazdasági válság, a szegénység sok családot nehéz helyzetbe hozott.

A programból a részt vevő uniós tagállamokban több millióan részesülnek, tavaly például 13 millióan kaptak segélyt. Az idén félmilliárd euró értékű gabonafélét és tejtermékeket osztanak szét a részt vevő 20 tagállamban a leginkább rászorulók között, ebből Magyarországon több mint 14 millió eurónyit. A program eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a mezőgazdasági termelőknél felhalmozódott élelmiszer-felesleget (az intervenciós készleteket) elossza a rászorulók között. Később úgy módosult, hogy bizonyos feltételek mellett a készletek piaci beszerzéssel is kiegészíthetők legyenek. Az Európai Bíróság azonban áprilisban úgy ítélkezett, hogy a jelenlegi uniós szabályok csak a fölös intervenciós készletek erejéig teszik lehetővé a program kiterjedését.

Ha erre a tagországok nem tudnak megoldást találni, a program jövőre csupán mintegy 113 millió eurós kerettel rendelkezhet. Fazekas Sándor elmondta: problémát jelent az is, hogy egyes tagállamok az élelmiszersegély-programot nem az agrárpolitika, hanem a szociálpolitika részeként szeretnék látni. Jelezte, a magyar elnökség arra törekszik, hogy minél előbb sikerüljön döntésre jutni a vitás kérdésekben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.