Feladta volna a harcot az ETA?

A spanyol El País közölte a nagy feltűnést keltő hírt: a baszk terrorszervezet, volt vezetője ma már értelmetlennek tartja a fegyveres harcot. A portugál Expresso megszavaztatta olvasóit az államcsőd lehetőségéről, mert nagyon megbízhatóan jósolták meg az előre hozott választások eredményeit.

2011. 06. 19. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpais.com – Spanyolország

A mindössze 37 éves Mikel Garikoitz Aspiazu Rubina, fedőnevén Txeroki, csak néhány hónapig, 2008 novemberi letartóztatásáig vezette a Baszkföld és Szabadság nevű baszk szakadár szervezetet, és azóta Franciaországban tartották fogva, de tavaly átadták a spanyol hatóságoknak. A spanyol lap értesülései szerint a madridi börtönben folytatott beszélgetések során már értelmetlennek tartja a fegyveres harcot a – spanyolországi és franciaországi – baszk lakosságú területek függetlenségének kivívásához. A spanyol lap írása azt sugallja az olvasóknak a tudomására jutott információk alapján, hogy már nemcsak Txeroki gondolkozik így, hanem az ETA börtönben ülő tagjainak többsége is. Txeroki úgy fogalmazott, hogy a szervezetnek az 50 évi fegyveres harc után teret kell engednie a politikai küzdelemnek, talán újabb ötven évre. Tavaly januárban még megpróbáltak felrobbantani egy madridi felhőkarcolót, a KIO-tornyokat, az Európa Kapujának nevezett ferde toronyházakat a spanyol főváros északi részének forgalmas csomópontjában. Az El País cikke úgy tudja, egy hónappal később az ETA új vezetése kiadta az utasítást, hogy nincs több merénylet. Tavaly szeptemberben meghirdették a tartós fegyverszünetet, idén januárban pedig megújították ajánlatukat.

expresso.clix.pt – Portugália

A független portugál hetilap folytatja az előre hozott választások idején kipróbált egyedülálló kísérletét, amely kis eltéréssel visszaigazolta a június eleji választási eredményeket. Ennek alapján a hetilap online változatának olvasói ezúttal arról szavaztak, hogy hazájuk követi-e a görögőket az államcsődbe. Az olvasók többsége – 50 százaléka – szerint nem, de Görögország idén még biztosan fizetésképtelenséget jelent, a szavazók 28 százaléka viszont nem tartja kizártnak a hasonló portugál sorsot sem. 46 százalék rátermettnek tartja kedden hivatalba lépő új koalíciós – szociáldemokrata-kereszténydemokrata – kormányt, 40 százaléknak kételyei vannak. Portugália ezen a héten az új kormány közelgő megalakulása ellenére továbbra sem szerepel jól a pénzpiacokon. Bár a lisszaboni tőzsde pénteken végre zöld tartományban zárt, a londoni adatszolgáltató ügynökség, a CMA Datavision tízes csődlistáján folyamatosan „erősíti” harmadik helyét és gyakorlatilag 50 (49,9) százalék az államcsődkockázat. Az állampapírok kamatai közül a három évre szóló kötvények hozamai már megközelítették a 14 százalékot is, a rövid lejáratú – három és hat hónapra szóló – papírok pedig ugyancsak elindultak felfelé, és már 5 százaléknál jártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.