Félmilliárdos fejlesztés valósulhat meg az integrációval

Átadta a gyönki Tolnai Lajos Német Nemzetiségi és Két Tannyelvű Gimnázium fenntartási jogát a településnek a Tolna Megyei Önkormányzat, a döntést azzal indokolták, hogy így több mint félmilliárd forintos fejlesztés valósulhat meg európai uniós forrásból a térség oktatási, nevelési intézményeiben.

MNO
2011. 06. 16. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átadást a Tolna Megyei Német Önkormányzat is támogatta azzal a feltétellel, hogy a gimnáziumot érintő döntésekben az egyetértési jogot a helyi német önkormányzat gyakorolja majd. Az ingatlanok tulajdonjoga a megyei önkormányzaté marad, a működtetést tíz évre vette át a 2009-ben várossá rangra emelt település.

Az intézmény a Hegyhát Közoktatási Intézményfenntartó Társulás keretében működik majd. A társulás a gyönki és a hőgyészi általános iskola és óvoda, a mucsi és a belecskai óvoda, valamint a gyönki gimnázium összesen 570 millió forintos felújítására nyert el támogatást; a gimnáziumra 165 millió forint jut. A felújítási program mintegy 1300 gyerek oktatását, nevelését érinti.

A megyei önkormányzat a legutóbbi ülésén arról is döntött, hogy a gimnázium felújításához szükséges önerőt, valamint az idei évre esedékes működési hozzájárulást is átadja a gyönki önkormányzatnak. Puskás Imre (Fidesz–KDNP) közgyűlési elnök az előterjesztés vitájában megjegyezte: egy nem túl szerencsés pályázati kiírás integrációra kényszeríti az iskolákat, de a felújítással nő a vonzereje Tolna megye legnagyobb múltú gimnáziumának.

Katz Gyula (Fidesz–KDNP), Gyönk polgármestere az MTI kérdésére azt mondta: a finanszírozás várható változása miatt most nem lehet megmondani, mennyire biztosított Tolna megye egyetlen két tannyelvű gimnáziumának jövője. „A megyei önkormányzat erre az évre adta át a működési hozzájárulást, a következő évre nem tud írásos biztosítékot nyújtani” – fogalmazott. A 2050 fős város polgármestere hozzátette: az átvétellel nem változik az iskola profilja, a Tolnai Lajos gimnázium továbbra is német–magyar tannyelvű, nemzetiségi és diszlexiás diákok oktatását is végző intézmény marad.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.