Félmillió dolláros gyűrű az óceán mélyéről

Florida állam déli csücskénél süllyedt el az Atochai Miasszonyunk nevű spanyol gálya 1622. szeptember 6-án, amelynek rakományából 90 méteres mélységből csütörtökön előkerült egy smaragddal díszített aranygyűrű. A gyűrű most félmillió dollárt – 353 ezer eurót ér –, és javában tart a kutatás a rakomány többi része után.

2011. 06. 25. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gályát és rajta az első értékes zsákmányt a floridai Key Westben működő Mel Fisher Tengerészeti Múzeum „kincsvadász” névadója találta még 1985-ben. Az Ibériai-félszigetre tartó spanyol gálya egy hurrikán miatt szenvedett hajótörést Cayo Hueso közelében, arannyal és ezüsttel megrakodva. A hajórakomány nagy része több mint 100 ezer vert ezüstpénz és 400 ezüstrúd volt, amit most 450 millió dollárra becsülnek a szakértők. A gálya tulajdonjoga most az 1998-ban meghalt Fisher leszármazottaié, akik kitartóan keresik a hajóroncs többi részét, hogy valóban megtalálják az értékes rakományt.

A gyűrű smaragdból csiszolt ékköve a kolumbiai Muzo bányából való, és önmagában 300 ezer dollárt ér, nem is szólva az aranygyűrű finom kidolgozásáról, és így már legalább 500 ezer dollárt adnának érte. Sharon Wiley, a múzeum szóvivője hozzátette még, hogy a megtalált roncsok között találtak három kiló csiszolatlan smaragdot, ami nem szerepelt a hajó leltárában, tehát a hajó csempészettel is foglalkozott. Így egyáltalán nem tartják kizártnak, hogy újabb csempészáruk kerülnek elő, ha megtalálják a hajóroncs többi részét.

(elpais.com – Spanyolország, bbc.co.uk – Nagy-Britannia)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.