Fiatal zeneszerző nyert a versenyen

A Magyar Nemzeti Filharmonikus Nonprofit Kft. és a Pászti Miklós Nemzeti Énekkarért Alapítvány zeneszerzői pályázatot hirdetett, amelyet a 21 éves Balogh Máté Gergely nyert „Az esztendő 4 szakasza” című művével. A darabot 2012 szeptemberében mutatja be a Nemzeti Énekkar.<br /><br />

MNO
2011. 06. 23. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiírók a pályázatot a Nemzeti Énekkar létrehozásának 25. évfordulója alkalmából hirdették meg. A pályázatra négy jeligés pályamű érkezett. A zsűri tagja Sári József és Tóth Péter zeneszerző, valamint Antal Mátyás karigazgató volt.

Antal Mátyás emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Népi Együttes kórusából hozta létre a Nemzeti Énekkart az 1989-ben elhunyt Pászti Miklós, akinek a nevét örökíti meg az alapítvány.

A zeneszerzői versenyt egyetemi hallgatók és olyanok számára írták ki, akik ugyan már diplomáztak, de a DLA-fokozat megszerzésén dolgoznak, tehát nem zárultak le tanulmányaik. A beérkezett négy alkotásból egyet tartott a zsűri díjazhatónak, Balogh Máté Gergely kompozícióját – fűzte hozzá a Nemzeti Énekkar igazgatója.

Balogh Máté Gergely a Zeneakadémián a második évét fejezte be Jeney Zoltán növendékeként. Elárulta, hogy avantgárd zeneszerzőnek tartja magát. Mivel több kórusban is énekel, úgy érzi, a Nemzeti Énekkar számára nem lesz rendkívüli feladat a mű megtanulása, hiszen Kurtág-darabbal is megbirkóztak, a zeneszerző megelégedésére. Tudomása szerint 2012 őszén a Korunk Zenéje sorozatban hangozhat el élőben a kórusmű.

A nyertes kompozíciót Csokonai Vitéz Mihály Az esztendő négy szakasza című szonettje ihlette. A négy versszak indítja el a négy tételt, és keresett hozzájuk gyermekmondókát, verset, amelyek az évszakokat veszik sorra – részletezte a szerző.

Sokoldalú, játszik tubán, írt egy rövidke szatirikus színdarabot, egy komédiát két nyúlra a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös projektben, de nem hiszi, hogy a közeljövőben a színház felé fordulna, inkább a zeneelmélet köti le jelenleg az érdeklődését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.