Fizethetnek a turisták a milánói dómban

Különbséget akarnak tenni hívők és turisták között a milánói székesegyházban. A turistákra kiszabott belépőjegyből finanszíroznák a templom helyreállítását.

MNO
2011. 06. 25. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyházi adót készülnek bevezetni a milánói dómban – írta a La Repubblica napilap milánói száma azt a tervet kommentálva, miszerint a turistáknak belépőjegyet kell fizetni a műemléktemplomban való látogatásért. A kezdeményezés a Veneranda Fabbricától, a székesegyház fennmaradásáért már 1387 óta felelős restaurátorműhelytől származik. „Különbséget kell tenni hívők és alkalmi látogatók között. Aki turistaként érkezik, járuljon hozzá az olasz gótika remekművének fenntartásához” – nyilatkozta a sajtónak Angelo Caloia, a Veneranda Fabbrica igazgatója.

Caloia professzor emlékeztetett arra, hogy amikor esik Milánóban, a dóm középső hajójába behullik az eső. A számítások szerint a következő négy évben közel harminc millió euróra (8 milliárd forint) lesz szükség a templom sürgős restaurálásához. A 2015-ös milánói világkiállításra egy üveglift építését is tervezik, mely a látogatókat egyenesen a templom tetejére viszi majd fel. A székesegyházat évente négy millióan keresik fel, hatvan százalékuk turista. A végső szót a milánói kúriának kell kimondani, de a templomi belépőjegy már a kilencvenes évek óta vitatémának számít Olaszországban.

A firenzei Santa Maria Novella templomban még 2001-ben merült fel, hogy a turisták fizessenek. A tartomány és a toszkánai fogyasztóvédő egyesületek mondtak nemet a tervre azt hangoztatva, hogy különbséget kell tenni templom és múzeum között. A velencei Szent Márk bazilikába azonban csak jeggyel lehet bejutni, ez azonban a bazilika múzeumába is belépést ad. A hívők a szentmisék időpontjában látogatják a templomot, és ha turisták is vannak közöttük, ilyenkor nem járhatják körbe a bazilikát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.