Fizetnek érte, ha megtermékenyítik magukat

Az észak-olaszországi Veneto tartomány megtéríti a mesterséges megtermékenyítés költségeit az ötven évnél nem idősebb nőknek, Gianni Nannini énekesnő példáján felbuzdulva, aki 2010-ben 54 évesen lett anya – jelentette pénteken az olasz média.

MNO
2011. 06. 17. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntést egyhangúlag fogadta el a venetói regionális tanács a populista Északi Liga színeiben politizáló Luca Zaia elnöklete alatt. Az intézkedést Francesca Martini egészségügyi államtitkár is üdvözölte. Országos szinten az olasz egészségbiztosítás csak az anya 43 és az apa 65 éves koráig téríti meg a mesterséges megtermékenyítés költségeit.

Luca Coletto, Veneto régió egészségügyi vezetője elmondta, a tudományos és statisztikai elemzés alapján a korhatárt alacsonyabban kellene megállapítani, de segíteni akartak azoknak a pároknak és asszonyoknak, akik még termékenyek, de már nem fiatalok.

A döntést nem fogadta mindenki egyöntetű lelkesedéssel: Federica Nenzi orvos, a térség egészségügyi konzultációs csoportjának tagja attól tart, hogy megtelnek a várólisták, és hátrányba kerülnek a harmincas éveikben járó páciensek. Olaszországban 13 év alatt szinte megháromszorozódott a negyven év felett szülő nők száma: 1995-ben ez a szám még 12 383 volt, 2008-ban pedig 32 578.

1993-ban Rosanna Della Corte 63 évesen adott egy kisfiúnak életet, ami olasz rekordnak számított.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.