Földalatti bemutatóhely állít emléket a bányászoknak

Június végén elkészül az egykori bányászatnak emléket állító, különleges földalatti bemutatóhely Salgótarjánban.

MNO
2011. 06. 04. 9:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salgótarján bányászati múltjának emléket állító „Bánya a lábunk alatt” elnevezésű emlékmű különleges élménnyel gazdagítja majd a városlakókat és a nógrádi megyeszékhelyre látogató turistákat – tájékoztatott a salgótarjáni polgármesteri kabinet. A háromszor három méteres, járható üvegfödémmel lefedett, földalatti bemutatóhely bányarészletet ábrázol majd egy dolgozó vájárral és a bányászatra jellemző eszközökkel. A szélénél egy fekete gránittömböt helyeznek el, amelyen az emlékmű adatai szerepelnek.

A beruházás európai uniós támogatással valósul meg 7 millió forintból, célja a bányászhagyományok felelevenítése és Salgótarján turisztikai vonzerejének növelése. Az emlékmű építési munkái megkezdődtek, és június végén be is fejeződnek. Salgótarján – egyedüli magyarországi résztvevőként – 2009-ben csatlakozott a Central Europe ReSource projekt öt ország által alkotott konzorciumához, amelynek célja az egykori közép-európai bányarégiók és bányavárosok fejlesztése. A különleges bemutatóhely e projekt részeként készül a városban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.