Folytatódott a Barcelona sikerszériája

<p>A Barcelona egyértelműsítette egyeduralmát a spanyol bajnokságban, s mellé még begyűjtötte a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája első helyét is. Pep Guardiola együttese tehát ismét révbe ért, míg a Real Madrid csupán a kupagyőzelemmel vigasztalódhatott, no meg Cristiano Ronaldo gólkirályi címével, aki rekordnak számító 40 gólt ért el a szezonban. Kiesett a Deportivo La Coruna, amely 2004-ben még BL-elődöntős volt.</p>

Pintér Patrick
2011. 06. 09. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinhót azzal a szándékkal szerződtette a szezon előtt a Real Madrid labdarúgócsapatának vezetősége, hogy a királyi gárdának 2008 után sikerüljön visszafoglalni a trónt a Barcelonától . Ám hiába vetett be mindent a portugál edzőzseni, a katalán együttest idén sem tudták megállítani a blancók. Pep Guradiola ugyanis ismét olyan csapatot hozott össze, amelyben nem akadt gyenge láncszem. Victor Valdés mindössze 16 gólt kapott (a cserekapus Pinto ötöt) a bajnokság során, ezzel ismét kiérdemelte az idény legjobb hálóőrének járó Zamora-díjat. Az előtte remekül működő Dani Alves, Piqué, Puyol, Abidal négyes alig tudott hibázni, ráadásul utóbbi még egy komoly betegségből is felgyógyult a szezon végére, így ő vehette át a BL-trófeát is Londonban a Manchester United elleni győztes finálét követően. A védelemből egyébként Piqué futotta a legjobb szezont, míg a középpályás hármas, az Iniesta, Busquets, Xavi hármas újfent bebizonyította, jelenleg ők a legjobbak ezen a poszton a világon. Elől pedig Messi és Villa is ontotta a gólokat, az argentin sokáig vezette is a liga góllövőlistáját, végül a hajrában megtáltosodott Cristiano Ronaldo megelőzte őt, míg a Valenciától igazolt David Villa remek és gyors beilleszkedéséről tanúskodik 20 találata. De a szezon nagy felfedezettje, Pedro is eljutott 13 gólig.

A két nagycsapat közti tulajdonképpeni különbséget jól példázza a két egymás elleni bajnoki mérkőzés, illetve a két BL-csata is. A Primera División őszi idényében a Barcelona 5-0-ra diadalmaskodni tudott a Nou Campban, majd tavasszal 1-1-es döntetlent ért el a Bernabéuban. A bajnokok trófeájáért zajló versenyfutásban pedig előbb 2-0-ra nyert idegenben, otthon pedig ismét 1-1-re végzett. Csupán a Király-kupa döntőjében bizonyult jobbnak a Real, ott Cristiano Ronaldo hosszabbításban esett felhőfejese a királyi gárda markába repített a serleget. Amit aztán Sergio Ramos arról a bizonyos buszról leejtett, s összetört.

De nemcsak a trófea, maga a Real Madrid is megsínylette ezt az örökös hajszát a Barcelonával, hiszen amíg az FCB csupán kétszer bukott el a bajnokságban (a Hercules idegenben, a Sociedad pedig hazai pályán győzte le a katalánokat), addig a Real a nagy vetélytárstól elszenvedett pofonon kívül kikapott az Osasunától, a Gijóntól és a Zaragozától is. Hiába tehát a 102 lőtt gól, hiába lett Cristiano Ronaldo 40 góllal gólkirály, a blancók idén sem tudták átvenni a hatalmat a Barcelonától. Ugyanakkor rendkívül szórakoztató futballt játszott a királyi gárda, hiszen a Málagának hét gólt, a Deportivónak, a Santandernek, a Valenciának és a Sevillának hatot-hatot, a Bilbaónak ötöt, az idényzárón, az Almería ellen pedig nyolc gólt sikerült berámolnia a kapuba (utóbbit már korábban megtette a Levante elleni kupamérkőzésen is).

Érdemes végignézni a tabellán, hogy a fent említett két együttes mennyire kiemelkedett a mezőnyből, hiszen a Barcelona 25 ponttal előzte meg a harmadik Valenciát, s harmincnéggyel a negyedik Villarrealt, de a Real esetében is óriásiak a számok, 21, illetve 30. A bronzérmes Valenciának kilenc vereség is belefért a sikerbe, míg a Sárga tengeralattjárót 12 alkalommal süllyesztették el a szezon során, mégis BL-selejtezős helyen tudott végezni.

Majd következett egy újabb csoport, a szűken vett középmezőny, amelyben az egyaránt 58 pontot gyűjtött Sevilla, Bilbao, Atlético Madrid trió fért bele. Innentől lefelé pedig csupán nüanszokon múlt a bentmaradás kiharcolása. Jól példázza ezt az a tény is, hogy a Vadócz Krisztiánt 31 találkozón foglalkoztató (3 gól) Osasuna és a Pintér Ádámot 9 mérkőzésen bevető Zaragoza is kieshetett volna az utolsó forduló előtt, ám végül a 9., illetve a 13. helyen végeztek. Az Osauna és a már vonal alá került Deportivo között mindössze négy pont volt a különbség. A szebb napokat látott La Coruna-i alakulat hosszú idő után volt kénytelen búcsúzni az élvonaltól, miként a szezont jól kezdő Hercules és a Barcelonától összesen 11, a Realtól 9 gólt kapott Almería is a másodosztályban kezdi el az új évadot.

Helyükre a Betis és a Rayo Vallecano már biztosan megérkezett az első osztályba, a harmadik pedig az Elche, Granada, Celta Vigo, Valladolid négyesből kerül majd ki. Ám abban biztosak lehetünk, a „vízfejűvé” vált spanyol liga eseményeit jövőre is érdemes lesz követnünk.

A bajnokság végeredménye:
1. Barcelona 96 pont
2. Real Madrid 92
3. Valencia 71
4. Villarreal 62
5. Sevilla 58
6. Bilbao 58
7. Atlético Madrid 58
8. Espanyol 49
9. Osasuna 47
10. Gijón 47
11. Málaga 46
12. Santander 46
13. Zaragoza 45
14. Levante 45
15. Sociedad 45
16. Getafe 44
17. Mallorca 44
18. Deportivo 43
19. Hercules 35
20. Almería 30

A góllövőlista élmezőnye:
Gólkirály: Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 40 góllal
31 gólos: Messi (Barcelona)
20 gólos: Agüero (Atlético Madrid), Negredo (Sevilla)
18 gólos: F. Llorente (Bilbao), Rossi (Villarreal), Soldado (Valencia), Villa (Barcelona)

A Magyar Nemzet Online álomtizenegye:
Valdés (Barcelona) – Dani Alves (Barcelona), Piqué (Barcelona), Puyol (Barcelona), Marcelo (Real Madrid) – Iniesta (Barcelona), Busquets (Barcelona), Xavi (Barcelona) – Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Messi (Barcelona), Villa (Barcelona).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.