Fontos lépés a „hirtelen halál” elleni küzdelemben

Bizalmat szavazott a görög parlament a kormánynak, így a kabinet meghozhatja azt a rendkívül kemény megszorító intézkedéscsomagot, amely előfeltétele annak, hogy megkapja az országot sújtó mély gazdasági válság leküzdéséhez szükséges külföldi hitelcsomag 12 milliárd eurós újabb részletét.

MNO
2011. 06. 22. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők helyi idő szerint szerda hajnalban szavaztak a kabinet támogatásáról. A 300 tagú törvényhozásban az összes képviselő szavazott. Jeórjiosz Papandreu kormányzó pártjának, a Pánhellén Szocialista Mozgalomnak mind a 155 képviselője a kabinet támogatására adta szavazatát. Az ellenvoksok száma 143 volt, míg ketten tartózkodtak.

A hitelrészletből 8,7 milliárd eurót az Európai Unió (elsősorban az euróövezeti országok csoportja) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá. A 17 érintett EU-tagállam pénzügyminiszterei hétfőn hajnalban Luxembourgban véget ért találkozójukon szigorú takarékossági intézkedésekhez kötötték a 12 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását, és ahhoz, hogy a görög parlament döntsön a pénzügyi reformról szóló törvényekről. Ezek várhatóan június végéig megtörténnek, így Athén július közepéig hozzájuthat a hitelrészlethez.

Papandreu pénteken alakította át kormányát, és arra kérte a parlamentet, hogy támogassa a kabinetet, amely fájdalmas gazdasági reformokkal törekszik a válság leküzdésére. Papandreu úgy fogalmazott, hogy nincs még vége a görög adósságok problémájának, és Görögország válaszút előtt áll. Az országnak most arra kell koncentrálnia, hogy az európai uniós partnerekkel együttműködve elkerülje „a hirtelen halált”, azaz az államcsődöt – hangoztatta a miniszterelnök.

A kormányfő felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék a csődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését. Kifejtette, hogy az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió újabb kölcsönfolyósítása nélkül, és a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség visszautasításával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.