Forradalomtól tart Kim Dzsong Il

Észak-Korea tart a közel-keleti és az észak-afrikai népfelkelésekhez hasonló megmozdulásoktól, s ezért különleges rendőri egységet hozott létre, továbbá nagy mennyiségben vásárolt kommandós védőöltözetet Kínából – számolt be kedden a dél-koreai sajtó.

MNO
2011. 06. 21. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phenjan könnygázt, védősisakokat és védőpajzsokat vásárolt az elmúlt hónapokban az északkelet-kínai Senjang (Shenyang) városban. Fontolóra vette egyben a tüntetők ellen bevetendő rohamosztagosok részére védőruhák és más felszerelések vásárlását. A fejlesztés azt mutatja, a vezetés aggódik amiatt, hogy olyan népi megmozdulások robbanhatnak ki, mint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a hosszú ideje hatalmon lévő, tekintélyelvű vezetők ellen.

Észak-Korea különleges rendőri egységet hozott létre és képzett ki az esetleges zavargások elfojtására. Egyes jelentések szerint a kommunista országban növekszik az elégedetlenség a krónikus élelmiszerhiány, valamint a politikai elnyomás miatt. Az országban 2009-ben balul ütött ki a koreai pénz, a von 1:100 arányú denominálása, amelyet a feketekereskedelem letörésének szándékával hajtottak végre. A „reform” nyomán megbénult a piacok áruellátása, az árak az egekbe szöktek, áruhiány keletkezett, és zavargások törtek ki. Ennek ellenére nem alakult ki szervezett ellenállás a rendszer ellen.

A mostani észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il 1994 óta irányítja vaskézzel a 24 milliós lakosságú országot és nem tűri el az ellenkezést. Emberjogi csoportok azzal vádolják, hogy nyilvános kivégzésekkel igyekszik elhallgattatni a belső kritikát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.