Franciaország cserbenhagyta a hörcsögöket

Franciaország elmulasztotta a szükséges intézkedéseket Elzászban a mezei hörcsög védelme érdekében – mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

MNO
2011. 06. 09. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU legfőbb végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság azért fordult a luxembourgi székhelyű taláros testülethez, mert úgy ítélte meg, hogy Franciaország – legalábbis a 2008. augusztus 5-én rögzített állapotok szerint – nem dolgozott ki olyan intézkedésprogramot, amely biztosítaná a mezei hörcsög létfeltételeinek megőrzését. Márpedig ez kötelessége lett volna az állatok élőhelyéről szóló uniós irányelv alapján.

A bírósági iratok szerint ez a hörcsögfaj kizárólag Elzászban fordul elő. Az emberi történelem viharai nem érintették, a hörcsög észre sem vette, hogy hol német, hol francia földben túrt magának üreget, miközben ki sem mozdult az otthonát jelentő mezőről.

Az ezredforduló óta azonban drámaian csökken a mezei hörcsögök száma: 2001-ben még 1160, 2007-ben már csak 180 üreget számláltak össze a fő élőhelyén. Mivel a mezei hörcsög tulajdonsága, hogy magányos életvitelre rendezkedik be, egy üreg nem több, mint egy hörcsögöt jelent. Márpedig „a faj életképességének alsó küszöbértékét egy 600 hektáros összefüggő és kedvező talajú területen megoszló 1500 egyed jelentené” – idézte ítéletének indoklásában az Európai Bíróság a szakértőket. A rövid időn belüli teljes kihalás veszélyét két fő tényező, a földművelés és a városfejlesztés idézte elő. Azt maga Franciaország is elismerte, hogy a kukoricatermesztés növelése káros volt a mezei hörcsögre nézve.

Az ítéletről kiadott tájékoztatás nem tért ki arra, hogy számítania kell-e Franciaországnak valamilyen szankcióra – azon túl, hogy pótolni köteles mulasztását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.