Gál: Románia és Bulgária felkészült

Az Európai Parlamentben kedden késő délután Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról megrendezett vitában Gál Kinga fideszes EP-képviselő kiállt Románia és Bulgária mielőbbi schengeni csatlakozása mellett, s felszólított az országokkal szemben alkalmazott kettős mérce elkerülésére. A témával kapcsolatos jelentés szerdai elfogadásával az Európai Parlament egyértelmű politikai üzenetet küld a tagállamoknak: a két ország felkészült, és csatlakozásuk tovább nem hátráltatható.

MNO
2011. 06. 07. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál felszólalásában elmondta, hogy a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló jelentés szerdai megszavazásával az Európai Parlament egyértelmű jelét adja: elismeri Románia és Bulgária felkészültségét, és támogatja a két ország csatlakozását a közösségi vívmányaink egyik legfontosabbikához, a schengeni övezethez. A schengeni övezethez való tartozás a kelet- és közép-európai országok számára történelmi okokból is különös fontosságú, a szabad és akadálymentes utazás lehetőségét jelenti.

Gál véleménye szerint a vita másik fontos üzenete, hogy a tagországok nem alkalmazhatnak kettős mércét a mostani csatlakozás esetén, tehát nem támaszthatnak több feltételt, mint amit a korábban csatlakozott országok teljesítettek. Ennek elkerülése azért is ajánlott, mert ez pontosan azt az alapot kezdi ki, amire a schengeni vívmány épül: a kölcsönös bizalom intézményét. „Az elmúlt hónapok eseményei bizonyítják, hogy Európa legfontosabb vívmánya védelemre és a mellette való kiállásra szorul” – mondta Gál.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.