Gáztámogatás: melyik család kaphatja?

A jövőben a gázártámogatás szempontjából is nagycsaládosnak minősül minden olyan háztartás, amelyben a jogosult legalább három gyermeket figyelembe véve részesül családi pótlékban. Az államkincstár a folyamatban lévő fellebbezéseknél már ennek alapján jár el – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala tegnap.<br />

Dékány Lóránt
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal a távirati iroda beszámolója szerint arra emlékeztetett: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa áprilisban felkérte a minisztert, fejtse ki álláspontját a rendeletnek a nagycsaládos háztartás fogalmát értelmező szakaszairól. Fellegi Tamás ezt követően módosította a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabások megállapításáról szóló rendeletet.
Szabó Máté azért fordult a fejlesztési miniszterhez, mert többen panaszt tettek, hogy a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok sem kapták meg a gázártámogatást. A panaszosok kérelmét az államkincstár azzal a magyarázattal utasította el, hogy a támogatásra csak azok jogosultak, akik három gyermek után kapják a családi pótlékot. A családtámogatási törvény szerint az tekinthető nagycsaládosnak, aki a háztartásában legalább három gyermeket nevel, ezért gyermekenként magasabb összegű családi pótlékra jogosult. Ha azonban közülük valamelyik vagy akár több is befejezte már a középiskolát, a szülő a nagycsaládosoknak járó ellátást már csak a többi gyermek után kapja, de a három – vagy több – gyerekre figyelemmel. Az ombudsman szerint azonban a gázár-támogatási kérelmek elbírálásánál az államkincstár a rendelet szövegét szűkítve értelmezte, csak azt vette figyelembe, hogy az igénylőnek hány gyerek után fizetik a családi pótlékot, azt viszont nem, hogy hány gyermekre figyelemmel állapították meg annak mértékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.