„Gerillaakció”: matricákat ragasztanak a magyar nyelvért

A magyar nyelv használatát követelő matricák jelentek meg hétfőn azoknak a somorjai boltoknak a kirakatain és az irodák ajtaján, amelyek cég- és reklámtábláján kizárólag szlovák feliratok olvashatók – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

MNO
2011. 06. 16. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, milyen csoportosulás állhat a „gerillaakció” hátterében. „Jóllehet a kereskedők és az irodák tulajdonosai igyekeztek a megjelenésüket követő néhány órán belül eltüntetni a kényes kérdést feszegető »Hol marad a magyar felirat? Mi is itt élünk! Törvény adta jogunk van az anyanyelvünkhöz!« feliratú matricát, a város több pontján még a hét derekán is megtalálható volt” – olvasható a Lőrincz Adrián jegyezte riportban.

A szerző által megkérdezett kereskedők egyetértettek a követeléssel, bár voltak kifogásaik is. „Magyar vagyok, és helyeslem, hogy anyanyelvünk vizuális használatát számon kérik rajtunk, de azzal nem értek egyet, hogy a magántulajdont rongálva teszik ezt” – mondta egy, magát megnevezni nem kívánó kereskedő a lapnak.

Magyar nyelvet követelő matricák jelentek meg az egyik nemzetközi biztosítótársaság irodájának ajtaján is; alkalmazottja elmondta: helyesli, hogy felhívják a figyelmet a nyelvhasználati jogokra. „Magyar vagyok, a gyerekeimet is magyar iskolába járatom, így nem tartok kivetnivalót a kezdeményezésben; hacsak azt nem, hogy magánszemélyek tulajdonát használják hirdetőtáblaként” – mondta.

A magyar többségű város üzleteinek, irodáinak döntő többsége, mintegy 80 százaléka csak szlovák nyelvű feliratokkal hirdeti magát; több megkérdezett kereskedő szerint azért, mert a Pozsonyból Somorjára irányuló betelepülés és az etnikai arányok változása a városban olyan erőteljes, hogy ma már mindenki beszéli az államnyelvet, a magyar feliratokat viszont sokan nem értenék. A Szlovákiában jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy a vállalkozók és más jogi személyek a cégtáblákon és hasonló feliratokon az államnyelv mellett a kisebbségek nyelvét is használhatják.

Bárdos Gábor (Magyar Koalíció Pártja), Somorja polgármestere elmondta: a kampányt a magyar ajkú lakosok többsége helyesli. A városi hivatalba panasz ez ügyben nem érkezett – írja az új Szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.