Gyermekéletek millióit lehetne így megmenteni

Gyermekéletek millióit lehetne megmenteni, és több milliárd dollárt lehetne megtakarítani azzal, ha a világ 72 legszegényebb országában szélesebb körben hozzáférhetővé tennék a védőoltásokat – derül ki egy csütörtökön közzétett kutatásból.

MNO
2011. 06. 09. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz év alatt több mint 151 milliárd dollárt lehetne megtakarítani azzal, ha az említett országokban élő gyermekek 90 százalékát beoltanák – olvasható az egészségügyi szakemberek és tudósok által jegyzett, Health Affairs című amerikai szaklapban megjelent tanulmányban. Mindez tíz év leforgása alatt 6,4 millió gyermek életét mentené meg, és 231 milliárd dollár értékű gazdasági hasznot jelentene.

A globális oltóanyag- és oltási szövetség (GAVI) ugyanakkor megállapította, hogy egy ekkora kiterjedésű védőoltáskampány kizárólag átfogó finanszírozási stratégiák segítségével valósítható meg, amelyből a nemzetközi adományozók mellett a rászoruló államoknak is részt kellene vállalniuk. A GAVI oltási programok tömeges felvásárlását támogatja azon szegény államok esetében, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy nyugati áron vásárolják meg a vakcinákat.

A kanyaró, a szamárköhögés, a torokgyík és a B-típusú influenza elleni gyermekkori védőoltások beadása rutinszerűen zajlik a gazdagabb országokban. A szegény államok nagy részében azonban alig vagy egyáltalán nem hozzáférhetők ezek az oltások. A megelőzhető betegségek elleni vakcinák hiánya következtében évente 2,4 millió gyermek hal meg a világon – derül ki az Egészségügyi Világszervezet adataiból.

A szaklapban megjelenő kutatássorozatot a Bill és Melinda Gates alapítvány finanszírozta, a jótékonysági szervezet 34 milliárd dolláros forrásainak nagy részét a szegény országok egészségügyi programjaira fordítja. Az alapítvány egyúttal a GAVI egyik fő szponzora is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.