Ha ott nincs rend, az egész Nyugat-Balkán fenekestül felfordul

A bosznia-hercegovinai Butmir táborban szolgáló magyar katonákkal találkozott Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

MNO
2011. 06. 15. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szarajevó melletti katonai bázison a kormányfő a magyar katonák előtt leszögezte: nagyon fontos helyen teljesítenek szolgálatot, hiszen Bosznia-Hercegovina stabilitása egyenlő a Nyugat-Balkán stabilitásával, azaz ha Bosznia-Hercegovinában nincs rend, béke, az egész Nyugat-Balkán fenekestül felfordul, ami Magyarországra is kihatna. Orbán Viktor rövid beszédében arról is tájékoztatta a katonákat, hogy „Magyarország átalakítása megfelelő ütemben halad”.

A kontingens meglátogatása előtt a miniszterelnök Bernhard Bair osztrák vezérőrnaggyal, az európai békefenntartó erő, az Eufor parancsnokával tárgyalt a bázison. Erről a tárgyalásról beszámolva Orbán Viktor kijelentette: csak jót hallott a vezérőrnagytól a kontingens tevékenységéről. Orbán Viktor köszönetet mondott a katonáknak munkájukért.

Butmir táborban a több mint 150 magyar katona fő feladatai közé tartozik a hozzájárulás az ország biztonságának fenntartásához, valamint a bosznia-hercegovinai haderő fejlesztéséhez. A miniszterelnök még ezt megelőzően Szarajevóban találkozott a bosznia-hercegovinai háromtagú – szerb, bosnyák és horvát – közös államelnökség tagjaival. Orbán Viktor szóvivője, Szijjártó Péter a tárgyalás után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megbeszélésen a kormányfő világossá tette: támogatja a Nyugat-Balkán gyors európai integrációját. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a kétoldalú egyezmények megvitatását és aláírását, valamint abban is, hogy meg kell állítani a kereskedelmi forgalom csökkenését.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a szarajevói politikusok gratuláltak a magyar miniszterelnöknek az új alaptörvény elfogadásához és a magyar európai uniós elnökséghez. Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-tagállamok közül igazán Magyarországnak van dolga a nyugat-balkáni térségben, „mert ki képviselné a Nyugat-Balkán érdekeit, ha nem Magyarország” – ismertette az elhangzottakat a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.