Ha pizzát esznek a tévében, a nézők is érezni fogják az illatot

Illatokat is kibocsátó televízió készülhet majdan amerikai kutatók fejlesztése alapján: nemrégiben tesztelt berendezésük akár tízezer különböző szagot „rendelhet” a képekhez és hangokhoz – adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

MNO
2011. 06. 20. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) kutatói a Samsung elektronikai cég munkatársaival együttműködve fejlesztették ki az új eszközt, amelyet az Angewandte Chemie című tudományos folyóiratban ismertettek elsőként. A kompakt eszköz elég kis méretű ahhoz, hogy közvetlenül egy normál televíziós készülékhez, sőt mobiltelefonhoz csatlakoztassák. Az illatanyagok egy százszor százas mátrixban elhelyezett „kamrahálózatból” szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe, így akár tízezer különböző szag is társítható a vizuális és auditív ingerekhez.

Egy adott illat felszabadulásához kis mennyiségű elektromos áram szükséges, amely fémszál segítségével felmelegíti és elpárologtatja a hozzá tartozó oldatot. Amikor az „illatpatron” kifogy, egyszerűen ki kell majd cserélni. Közleményükben a kutatók kétéves kísérletezés után azt kívánták demonstrálni, hogy lehetséges különböző szagokat generálni a használati célnak megfelelő kisméretű szerkezetben is. „Ha például pizzát esznek (a képernyőn), a nézők pizzaillatot éreznek majd a tévéből vagy a mobiltelefonból. Amikor pedig egy szép hölgy megy át, parfümillata lesz. Az azonnal létrehozott illatok társíthatók ahhoz a jelenethez, amely éppen a képernyőn vagy mobilon látható” – magyarázta az eszköz lehetőségeit Sungho Jin kutatásvezető, az UCSD mérnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.