Hadházi László kapta a Karinthy-gyűrűt + Képriport

Hadházi László, a magyar stand-up műfaj frontembere vehette át idén a Karinthy-gyűrűt. A hazai humoristák elismerésére alapított díjat Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója adta át csütörtökön Budapesten.

MNO
2011. 06. 23. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházi László a 2000-es évek óta rendszeres szerzője-szereplője a rádióban hallható kabarénak.

„Nem vagyok nagy irodalmár, de a gyűrű, a szakmai elismerés nagyon sokat jelent számomra, nagyon örülök neki” – mondta az MTI-nek Hadházi László, aki a díjat az elmúlt évad Rádiókabaréiban nyújtott kiemelkedő művészi munkájáért vehette át. Mint megjegyezte, leginkább kabaréjeleneteire büszke, de minden egyéb munkájára is, amely sikeres volt, amelyre emlékszik valaki. Hozzátette: a csapaterőben hisz, csapatban szeret dolgozni.

Az mr1-Kossuth rádió Rádiókabaréjában rendszeresen hallható humorista 1987-ben kezdett írni: cikkeket és több humoristával közösen könyveket is. A 2000-es évek óta rendszeres szerzője-szereplője a rádióban hallható kabarénak. A debreceni humorista szerepelt színházi darabban és filmben is, de ha önmagát kell definiálnia, „hangulatkarbantartónak” vallja magát.

„Az utóbbi időben a stand-up műfaj képviselői kapták az elismerést, az idei díjazott azonban mint szerző és mint más számok előadója is szerepel” – mondta Sinkó Péter, a Rádiókabaré vezető szerkesztője, megjegyezve: a stílusváltásokat az előző generáció nem fogadta mindig jó szívvel, de a mostani kitüntetett személyével a rádió immár véglegesen elfogadja azt a – ha nem is korszakváltást, de – korosztályváltást, ami az elmúlt évad Rádiókabaréit jellemezte. 1968-ban még nagy dolog volt havonta egy kabarét megírni, bepróbálni és előadni, az új generáció fiatal humoristái pedig minden hétvégére új műsorral jelentkeznek – tette hozzá.

A díjazottat szerzőtársai is méltatták: a már szintén Karinthy-gyűrűvel elismert Litkai Gergely és Kovács András Péter. A Magyar Rádió elismerését 1975 óta minden évben Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmával ítélik oda a Rádiókabaré egy kimagasló szerzőjének, előadójának. A Karinthy-gyűrűt elsőként Marton Frigyes – a Rádiókabaré „kitalálója” – vehette át, később olyan neves közreműködők kapták meg, mint Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, valamint Sándor György. Tavaly Bödőcs Tibornak ítélték az elismerést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.